Livet är som en hjulafton

Cykelakrobaten Kurt-Lennart Henriksson eller Boda Kurre visar upp sina konster för vännen Sixten Isaksson i Boden.- Vi har träffats 30 gånger genom årens lopp. Norrbotten är som mitt andra hem, säger Boda Kurre.

Han är fortfarande ute och cyklar men med ålders rätt så ägnar sig Boda-Kurre eller gamle cykelakrobaten Kurt-Lennart Henriksson åt lite "lagoma" konster. På bilden med vännen Sixten Henriksson.

Han är fortfarande ute och cyklar men med ålders rätt så ägnar sig Boda-Kurre eller gamle cykelakrobaten Kurt-Lennart Henriksson åt lite "lagoma" konster. På bilden med vännen Sixten Henriksson.

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-07-09 06:00
Han är tacksam över vänskapen med Sixten och hans fru Tyyne som tidigare bott i Kiruna men numera har en lägenhet i Boden. Paret har drivit Svenska turistföreningens camping i Kiruna under flera års tid.
- Vi träffas 1984 genom campingen och har behållit kontakten sedan dess. Vi har träffas minst en gång per år, ibland fler, säger Sixten Isaksson.
- Jag kommer ihåg att jag vid första besöket på campingen skulle dela våningssäng med en annan person och skulle få ligga högst upp. Jag berättade om skaderisken för att jag var cykelakrobat och fick slafen längst ned, säger Kurre Henriksson, och skrattar.
Fick sitt namn 1965
NSD träffar vännerna i Sixtens Isakssons kök och Boda-Kurre visar gamla tidningsklipp och affischer där han var en av dragplåstren med sina cykelkonster och jonglering ihop med dåtida svenska artisteliten under 70- och 80-talet. Boda Kurre har uppträtt från Kiruna i norr till Kivik i söder och även visat sina konster på Liseberg och Gröna Lund.
Det var Folkets hus-chefen Sigge Johansson i Nybro som hittade på det slagkraftiga artistnamnet 1965.
- Det fanns en känd fotbollspelare från Boda som kallades Boda-Fransson så därför fick jag heta Boda-Kurre, säger Kurre.
Ett stycke biohistoria
Även Sixten Isaksson, gammal biografmaskinist, är en lokalkändis i Kiruna och ett stycke vandrade biohistoria efter SVT:s dokumentär för några år sedan. I filmen " I drömfabrikens tjänst" berättade Sixten om sin kärlek till sitt arbete.
- Jag har visat film på Röda Kvarn, Palladium, liksom gamla och nya Folkets hus i Kiruna samtidigt som jag haft andra jobb. Det vore kul att kanske köra en film i Boden för pensionärerna, säger Sixten Isaksson.
Kurt-Lennart "Kurre" Henriksson har jobbat som glasblåsare på Pukebergs glasbruk i Nybro i hela sitt vuxna liv.
Över Ölandsbron
- Som 63-åring kom jag med i humorprogrammet "100 höjdare." Jag blåste priser till finalen och var med och underhöll förlorarna.
- Det var då som folk fick upp ögonen för mig igen så jag fick göra en liten comeback. Jag har aldrig lagt cyklandet på enhjuling på hyllan utan tränat i över 50 år, säger Kurre.
I sina glansdagar har Kurre cyklat enhjuling över Ölandsbron, vilket tog 35 minuter, och balanserat på händer på det 45 meter höga vattentornet i Emmaboda. Dessa bedrifter har gjort att han kommit med i Guiness rekordbok två gånger, 1978 och 1982.
- Det krävdes våghalsiga nummer för annars hade jag inte kommit med. Jag är glad att jag klarade livet. Numera marknadsför jag mig som veteran på enhjuling, för jag är ju inte 30 år längre, säger Boda Kurre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om