Lärarna Xu Fengling och Jin Yuxiu från Kina har bott i Boden under två månader och besökt olika skolors engelskaundervisning.
- De hade ingenstans att bo så de fick flytta in hos mig, säger Britt-Marie Loggert-Andrén, barn- och utbildningsnämndens ordförande.
Blev "Emma" och "Irene"
Kineskorna åkte i februari till Kalix kommun som har ett utbytesprojekt med Lanzhou i Kina. De har i ett halvår tagit del av språkundervisningen på engelska för gymnasieelever.
I augusti fick sedan Bodens kommun en förfrågan om de kunde ta emot Xu Fengling och Jin Xuxiu, som kallar sig Emma och Irene för fortsatt förkovring.
- Svenskarna kan inte uttala våra kinesiska namn och för oss gör det inget. Jag valde kalla mig samma som Jane Austins romanfigur, säger Xu " Emma" Fengling, 25.
- Irene kallades jag av en utländsk lärare när jag studerande till engelskalärare i min hemstad Lanzhou, säger Jin "Irene" Yuxiu,32.
Husrum
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Britt-Marie Loggert-Andrén (S) som gett kineskorna husrum berömmer rektorn Kjell Kemi som ordnat ett jättebra program. Jin Yuxiu har undervisat engelska i sex år i sitt hemland och Xu Fengling tre år i enbart kinesiska.
- Irene och Emma har fått följa undervisningen av engelska på olika elevnivåer, från förskolan ändå upp till gymnasienivå, säger Kjell Kemi.
- Båda är ansedda som väldigt duktiga lärare och fick därför ett stipendium, säger Britt-Marie Loggert-Andrén.
Givande
Båda tycker att vistelsen i Kalix och Boden varit givande för egen del. I Kina lär sig eleverna engelska först vid tio års ålder.
- Jag tycker att alla barn, även väldigt små barn är duktiga på att prata engelska. Det är en stor skillnad. Även mindre barn får välja vad de vill lära sig mer av i olika grupper. I Kina är det bara bestämt att alla göra samma sak på engelska lektionen, säger "Irene."
Det kineskorna lärt sig mer av är olika skrivövningar, användningen av dator i undervisningen och hur man kan utveckla konversationen på engelska under lektionerna.Både "Irene" och kollegan "Emma" tror att de blir bättre engelskalärare genom att åka utanför Kina och se undervisningsmetoder.
Till Arvidsjaur
- Vi är väldigt tacksamma för stipendiet och den möjligheten som erbjudits oss. Det är alltid tungt att lämna en tvåårig son och make i hemlandet. Men det är en stor möjlighet och det är inte vanligt för engelskalärare att få åka utomlands, säger "Irene".
I söndags åkte kineskorna vidare till Arvidsjaur för att åka sedan återvända hem till Kina i december.
- De ville se så många platser som möjligt och olika storlekar på samhällen som sköter engleskaundervisningen, säger Britt-Marie Loggert-Andrén.
Vad tar ni med er hem från Sverige?
- Vi har köpt Kalles kaviar. Det är gott och lite roliga nyckelringar, säger Jin " Irene" Yuxiu.