Kypert och droppdräll i Svartbyn

Inne i Svartbygården hänger en tvättlina uppspänd med ett fyrtiotal handvävda handdukar som byns kvinnor vävt.- Vi ville visa upp olika tekniker. En utställning är alltid en bra idé, säger väverskan Lillemor Eriksson.

Den  här handduken är gjord i våffelmönster vilket ger den fina randningen. Handduken har Rita Sundberg vävt.

Den här handduken är gjord i våffelmönster vilket ger den fina randningen. Handduken har Rita Sundberg vävt.

Foto: Lena Leffler

BODEN2010-11-11 06:00
I Svartbygården har konstnären Roger Sandberg sin målarateljé medan det på undervåningen finns ett byabibliotek. Byborna är väldigt aktiva. Det finns en grupp som kallar sig "Bild i byn" där medlemmarna försöker hitta på olika utställningar.
I somras var gruppen ute bland annat och tittade på orkidéer. Den här gången har det hängts upp jättefina handdukar, några nygjorda och några riktigt gamla som oftast ärvts. Av de drygt fyrtio handdukarna är den äldsta 50 år gammal och den yngsta knappt en vecka.
Vävteknikerna som visas upp kallas kypert, gåsögon, droppdräll, korndräll, halvdräll, munkabälte, damast och våffelväv.
- Det är roligt att visa upp allt fint som kvinnor i södra och norra Svartbyn bidragit med till utställningen, säger Lillemor Eriksson, och stryker försiktigt med handen över favorithandduken i lin och bomull.
Outslitbara
Väverskornas arbete sker i hemmet. De flesta har egna vävstolar så de kan väva när inspirationen flödar. Rita Sundberg plockar upp sina nyvävda rutmönstrade disktrasor ur handväskan som hon "snodde ihop" och får mycket beröm för av de andra kvinnorna.
- De är bara att slänga disktrasorna i tvättmaskinen. De är outslitbara. Vi har en syjunta var fjortonde dag som är väldigt givande. På träffarna brukar vi berätta vad vi håller på med och hjälpa och uppmuntra varandra, säger Rita Sundberg.
Enligt väverskorna har tekniken korndrill blivit populär igen. Våffelväv är också populärt just nu.
- Vävteknikerna är gamla och det som man förnyar i kompositionen av handdukarna med mer färg, kanske annan form och material. Just nu väver många in sammetsgarn i handdukarna, säger Lillemor Eriksson.
Använder ni själv alla hand-dukarna som ni väver?
- Bra fråga. Handdukarna är ju slitstarka och går inte sönder i första taget. Vi som väver mycket ger bort en del till släkt och vänner, säger Rita Sundberg.
Sedan är det många som köper handdukar och ger bort som presenter. Den 4-5 december anordnas Svartbygårdens julmarknad och då finns väverskorna med sina alster.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om