"Kontorsråttor" på äventyr

De cyklar från Nordkap i Norge till Smygehuk i sydligaste Sverige på fem veckor. En sträcka på 350 mil.- Vi är kontorsråttor till vardags och ville uppleva äventyret, säger Matilda Hannäs och Niklas Veenhuis.

Dags att frossa lite. Matilda Hannäs och Niklas Veenhuis tycker det är kul när de får tillfälle att äta ute, som på kinarestaurangen i Boden. FOTO: Lena Leffler

Dags att frossa lite. Matilda Hannäs och Niklas Veenhuis tycker det är kul när de får tillfälle att äta ute, som på kinarestaurangen i Boden. FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2011-07-18 06:00

I fredags nådde paret Boden efter 100 mils cykelfärd. En stad som ingen av dem besökt tidigare. Matildas Hannäs 94-åriga pappa Rune som hette Näslund som pojke innan namnbytet är född i Boden men flyttade därifrån som 18-åring efter att familjens hus brann ner.

- Nu när jag är här, känns det kul att se vad huset låg, säger Matilda Hannäs.

Fysisk och mental test
Syftet med den 350 mil långa cykelturen är att pröva både den fysiska och mentala styrkan och få uppleva mer av vårt vackra land.

- Idén uppstod en dag när jag kände mig less och trött på jobbet. Niklas tyckte då at vi skulle dra ut och cykla. Han hade kanske inte räknat med att jag skulle nappa på idén. Efter ett års planerade åkte vi iväg. Vi är kontorsråttor med ett stort intresse för friluftsliv och äventyr. Vi vill inspirera likasinnade att göra likadant, säger Matilda Hannäs.

Deras cykelresa startade den 2 juli. Paret flög upp till Narvik eftersom de inte fick ta med cyklar på tåget norrut.

- Det kändes trist, eftersom vi ville vara miljövänliga, säger Niklas Veenhuis.

Första målet var Nordkapp. Bara att parkera cyklarna på platsen för att kika på utsikten gick loss på 300 kronor.

- Lite dyrt. Det kunde ha varit bättre. På cykelvägen ner genom Norge fick jag sedan se min största renhjord, säger Matilda Hannäs.

- Däremot var tunnlarna i Nordnorge en skräckupplevelse. En sju kilometer lång tunnel låg 2012 meter under havet. Det var mörkt, droppade från taken och stora lastbilar blåste förbi oss. Det var så brant lutning så vi fick leda cyklarna. Det togs oss en halv dag att ta oss igenom, säger paret.

Från Nordkapp har cykelturen gått via Honningsvåg, Alta, Kautokeinio till Karesuando.

- Där gjorde vi ett stopp och väntade på bättre slangar. Vi fick punktering hela tiden och det berodde på att packningen var för tung, säger Niklas Veenhuis.

Tolv mil per dag i snitt
Tolv mil är den normala dagsetappen för att hålla schemat.

Mobilerna laddas med solceller och matlagningen sköts på stormkök.

- Vi har legat i tält för det mesta men ibland även tagit in på campingställen för att få duscha. Det känns roligt att få komma till lite mer bebodda trakter för att kunna köpa sig något mål mat, säger Niklas Veenhuis.

- Folk är så vänliga och trevliga häruppe. I Tärendö bjöds vi på rökt sik och till slut satt hela byn och fikade med oss, säger Matilda Hannäs.

Efter Boden drar paret vidare till Älvsbyn för att cykla sig vidare neråt landet för att om fem veckor landa i Smyghuk.

- Då har vi en vecka på oss att vila innan vi ska tillbaka till jobbet, säger Niklas Veenhuis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om