Klassflytt upprör
BODEN. När årskurs sex i Boden skulle flytta in på högstadiet förra höstterminen skulle skolan anpassas till de yngsta barnen. - Så blev det inte, utan de åkte räkmacka direkt in på högstadiet, säger Eva Wallbrandt, som har barn på Korpenskolan.
"Vi fick trycka på för att få svar", säger Eva Wallbrandt talesman för en föräldragrupp från Bodsvedjan. Hon anser också att organisationen inte har anpassats till de yngsta. De har dubbeltimmar och fritt arbeta ute i korridor och grupprum. foto: lena tegström
Foto:
- Skolan skulle anpassas till sexorna. Det skulle vara vuxna ute på rasterna. Sexorna skulle inte få gå från skolgården och de skulle få ett hemklassrum, vilket har fungerat, men inte det övriga.
Hon berättar att redan på det första föräldramötet så frågade rektorn föräldrarna om de verkligen inte ville att sexorna skulle få lämna skolgården. Eva Wallbrandt anser att det inte finns någon anledning att barnen ska drälla på stan och sa att föräldrarna till barnen i den klass där hennes barn går var tydliga.
Föräldrarna chockade
- Rektorn skyllde på att lärarna inte visste vilka som var sexor, men de kan ju fråga, säger Eva Wallbrandt och fortsätter:
- Inte heller var det några vuxna ute, istället fick de dra runt i korridorerna på rasterna. Rektorn skyllde senare på tekniska att det inte kommit upp basketkorgar, men man kan ju göra annat. Det är en viljesak.
Eva Wallbrandt berättar att föräldrarna dessutom inte informerades om att löftena inte infriades och att återkopplingen från skolan har varit dålig. Före jul fick de veta att deras barn inte fick delta i skolkören och begärde ett föräldramöte för att utvärdera hur det hade fungerat för sexorna på högstadieksolan dittills.
- Vi fick trycka på för att få svar.
Hon anser också att organisationen inte har anpassats till de yngsta. De har dubbeltimmar och fritt arbeta ute i korridor och grupprum.
- De är inte mogna för det. Under vårterminen fick de en ny lärare, som berättade att det var mycket stökigt och oroligt i klassen. På föräldramötet bestämde vi att komma till skolan och se vad som pågick. Vi blev gemensamt chockade. Det var jättestökigt och en mycket dålig arbetsmiljö.
Hon och andra föräldrar upplever att felaktigt beteende inte får konsekvenserna. Det saknas tydlighet. Flickorna i klassen har i princip dagligen kallats hora och fitta, och det bara fortgår.
- Vi krävde ett möte, för att vi vill föra fram vad vi tycker och få en förändring från första dagen på höstterminen.
Till slut, efter skolavslutningen kallades de med mycket kort varsel till ett möte.
- Vi fick löfte om att lärarna ska jobba igenom det här med struktur och tydlighet för att skapa en bra arbetsmiljö. Innan terminsstarten ska vi få ett underlag till en handlingsplan, som vi ska diskutera tillsammans; lärare, föräldrar och elever.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!