Kenya nästa för Bodenpar

Maria och Lars-Åke Vikström byter Boden mot Kenya.Foto: Lena Leffler

Maria och Lars-Åke Vikström byter Boden mot Kenya.Foto: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

Boden2009-08-25 06:00
Officeren Lars-Åke Vikström och hans fru Maria, Boden, är på väg att lämna trygga Norrbotten för ett hetare liv i Afrika. Lars-Åke har blivit utsedd till rådgivare för NACS.
- Det som vägde över var att vi får göra något roligt och spännande tillsammans, säger paret.
Nairobi
Lars-Åke och Maria ska bo i Nairobi som är Kenyas huvudstad med cirka tre miljoner invånare. Hans arbetsgivare NACS ska understödja EASSBRICOM vilket är en organisation som består av 13 östafrikanska stater (se bakgrund).
Organisationen har brist på två kunskapsområden, logistik generellt sett och officerare som jobbat i Afrika. Lars-Åke Vikström har senaste året arbetat åt arméledningen i Stockholm som arméns logistikchef.
- Allting gick väldigt fort. Jag fick bara en timme på mig att besvara första frågan: "Kan du tänka dig Afrika på två år?"
- Ja, men för mig handlade det bara om några minuter att säga ja när Lars-Åke ringde. Sedan fick vi två dagar på oss att diskutera igenom villkoren som var förknippade med att åka till Afrika, säger Maria Vikström.
Två lejon
Nairobi ligger 1 700 meter över havet och inom stadsgränsen ligger ett viltreservat, Nairobi nationalpark där det finns lejon och giraffer.
- När vi var ner i maj för att skaffa oss ett boende, promenerade det omkring två lejon som rymt från nationalparken, säger Maria.
Hon nämner också i förbifarten att de hoppas att det löst sig med lägenheten de tänker flytta in i. Paret träffade nämligen en kvinnlig mäklare i Nairobi och förväntade sig att skriva på ett hyreskontrakt.
- Mäklaren tog istället semester efter att hon fått ut handpenningen. Vi har nu fått hjälp av den fantastiske Albert Kabul som jobbar på den svenska ambassaden. Han har hittat mäklaren igen och fått henne att se till så att det blir ett kontrakt.
Våldsamt
- Vi fick också reda på att en norrman hyrt en lägenhet före oss. Men när han åkte ned vägrade familjen som bodde i lägenheten att flytta ut. Så norrmannen fick bo på hotell. Han köpte också en bil, men fick inte ut den heller.
- Vi har också fått veta att det kan bli våldsamt om man inte lämnar ifrån sig grejer frivilligt. Det går inte ens ha bilen olåst under bilkörningen eftersom man stannar vid rödljus, säger Maria Vikström.
Makarna kommer även att skaffa samma kläder som lokalbefolkningen har på sig för att bättre smälta in i omgivningen.
- Det betyder att ha på sig det som ingen vill stjäla. Det är skillnad att bo i Nairobi jämfört med att befinna sig i landet som turist, säger Maria Vikström.
Den möblerade trean som de hyr i ett nybyggt bostadsområde ligger tre trappor upp. Bostadsområdet är bevakat och inhägnat och omgärdat av en 2,5 meter hög stenmur med taggtrådsstängsel högst upp.
- Vakterna patrullerar på dagen och under natten släpper de loss hundar.Det är minimisäkerhet enligt ambassaden.
- När man lämnar huset blir det som i Haparandafängelset med frigång, skojar Lars-Åke.
Pendlar
Han kommer att pendla 2,5 mil till sitt kontor som ligger utanför Nairobi eller på samma plats där danska Karen Blixens farm låg. Vem minns inte filmen "Mitt Afrika".
- Det är väldigt vackert där. När allt är klart kommer det bli sex, sju kontor och ett samlingsrum. I mitt jobb som rådgivare ska jag vara en resursperson som tillsammans med afrikanerna ser över vilket logistikstöd de vill ha och hur man ska utveckla det för att göra det så konstnadseffektivt som möjligt.
- När jag jobbade i Sudan skulle vi flytta en styrka och landa 70 transportplan inom en lämplig tid på två små flygplatser utan hangarer. Det skulle komma 2 000 människor i planen.
- Planeringen då var givetvis att ingen skulle svälta ihjäl, alla skulle få vatten och inga grejer skulle stjälas. Mycket som vi gör i Sverige naturligt fungerar inte i Afrika, för där finns inte lika bra infrastruktur som hemma, säger Lars-Åke Vikström.
I ett år
I första hand planerar paret att vara borta i ett år, men kontraktet kan förlängas ytterligare ett år om båda parter vill.
- Det är jättebra i Boden, men livet runt Tempoplan är inte utvecklande alla dagar. Vi har båda en längtan att se och göra något annat, säger Maria.
- Att resa bort ger en annan dimension till vårt liv. Det är utvecklande att jobba med andra kulturer och samhällen, tycker Lars-Åke.
Grönland...
Han var tidigare på Grönland 2001 och i Sudan 2007.
- På Grönland lärde jag mig att vara mindre otålig och i Sudan att världen inte är så enkel.Den person som åker är inte densamma som sedan kommer hem. Vår grabb Peder ska bo kvar i huset och ta hand om familjens hund Elsa.
Vad säger släkt och vänner?
- "Va´kul, när kan vi hälsa på", säger mina släktingar, säger Maria.
Däremot tyckte en del av hennes kompisar att Afrikaflytten kändes "hemsk".
- Det var som om vi aldrig skulle ses något mer. Men vi planerar faktiskt att komma hem någon gång, säger Maria.
- Min mamma blev också lite ledsen, eftersom Kenya är så långt bort. Hon bor i Stockholm. När jag jobbat därnere har jag ofta hälsat på henne, säger Lars-Åke.
Han tjänar inget extra i Kenya utan behåller sin gamla lön som logistikchef. Hans fru Maria däremot har fått säga upp sin anställning som projektledare för yttre miljö/avfallshantering för Sigtuna kommun.
- Fruar till officerare får inte heller ta ett lönearbete i Kenya. Jag har istället etablerat en kontakt med frun till en norsk polisofficer som jobbar som volontär åt en kyrka i Nairobi. Det tänker jag också göra, säger Maria Vikström.
Bakgrund EASBRIG
Regeringen har uppdragit åt försvarsmakten att under 2009 stödja den östafrikanska fredsstyrkan, Eastern African Standby Brigade (EASBRIG). Stödet ska omfatta en svensk officer, Lars-Åke Vikström vid EASBRIG Coordination Mechanism i Nairobi i Kenya som en del av Nordic Advisory and Coordination Staff( SACS) samt utbildningsstöd och mentorskap i form av en senior militär rådgivare på resande basis. Försvarsmakten får använda högst tre miljoner för verksamheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om