"Den viktigaste aspekten är delaktighet"

Projektet Edeforsbygden Vision 2030 är igång med fokus på delaktighet. Det drivs av Edek i Harads.

Marianne Strand har nyligen tillträtt som projektledare för Edeforsbygden Vision 2030. Ett projekt som drivs av Edek och som initierades av Britta Jonsson Lindvall, ordförande i Edeforsbygdens ekonomiska förening.

Marianne Strand har nyligen tillträtt som projektledare för Edeforsbygden Vision 2030. Ett projekt som drivs av Edek och som initierades av Britta Jonsson Lindvall, ordförande i Edeforsbygdens ekonomiska förening.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Boden2020-06-16 21:38

Edek står för Edeforsbygdens ekonomiska förening och bildades hösten 2009. Den arbetar målmedvetet med att bryta den negativa befolkningsutvecklingen. Föreningen stöttar befintliga företag och försöker underlätta nyetableringar, erbjuder och utvecklar den offentliga servicen i bygden samt lyfter kulturen.

EDEK bildades hösten 2009 efter en förstudie ”Projekt utveckling Edefors” som drevs av Edeforsrådet 2007-09. Det projektet finansierades av Bodens kommun och Norrbottens Läns Landsting. 

Marianne Strand är manusförfattare, främst för film och TV. Hon bor i Grundsand och har nyligen tillträtt som projektledare för Edeforsbygden Vision 2030. Ett projekt som initierades av dess ordförande Britta Jonsson Lindvall. 

– Vi har precis startat nu tillsammans med Bodens kommun och en konsultbyrå, säger Marianne Strand. 

Syftet är att skapa attraktionskraft för hela bygden genom att föreningar, företag och privatpersoner bidrar med sin kunskap och sina idéer. 

– Den viktigaste aspekten av projektet är delaktighet, säger Marianne Strand.

I samband med Edek:s premiär av podden Alla vägar bär till Harads fick de som var där plantera sina tankefrön, det vill säga skriva ned sina idéer om hur Harads och Edeforsbygden kan bli ännu bättre. Aktiviteten hade en direkt koppling till projektet om bygden. 

Edek samarbetar i projektet med Keith Sivenbring och Annie Arnqvist, som arbetar med hållbar samhälls- och företagsutveckling. Hanna Weinmar och Johanna Balogh från Sigmar bidrar med mötesdesign, informationsinsamling och grafisk form. 

– Konsulterna ska hämta in kunskap och ta reda på historik kring platsen och tydliggöra vilka behov och resurser som finns och som är platstypiska. Sedan behöver visionen också docka mot globala mål och regionala utvecklingsplaner, säger Marianne Strand.

Arbetet, som ska ge underlag till en konkret handlingsplan med både korta- och långsiktiga mål, kommer att pågå ett år. Marianne Strand har en samordnande och kommunikativ funktion. 

Man kommer bjuda in allmänheten och olika aktörer till en workshop i september. Fram till dess består jobbet i huvudsak av att planera och hämta in kunskap. 

– Det kommer att finnas många olika sätt för allmänheten att bidra med tankar och idéer under projektets gång, bland annat kommer en förslagslåda att finnas inne på Servicepunkten, säger Marienne Strand.

Karta: Edeborgsvägen 1
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!