Chorisma har idag 48 medlemmar. Kören har inte haft någon verksamhet under pandemin med tanke på smittspridningen när man sjunger.
– Alla medlemmar har haft en viloperiod i sång. Jag har inte tagit en ton nästan, medan andra har övat med webbaserade sångövningar och tagit fram körens gamla noter och övat på det sättet, men att sitta i sin ensamhet och öva en altstämma är inte så stimulerande alla gånger, säger Katarina Wennman, som är alt.
De startade upp i september igen efter ett uppehåll på ett och ett halvt år. Så nu finns det ett sug efter att få sjunga och musicera, poängterar körledaren Magnus Toresson.
– Den känslan är så stark och det finns en stor entusiasm.
Tredje advent har de konsert i Mariakyrkan och till våren planerar de att ha musikcafé.
– Vi tycker det är så roligt att börja sjunga igen. Första körövningen kände vi alla en eufori, man blir lycklig i kroppen. Vi har legat i träda med sången och känner att vi måste få dela med oss av den här glädjen, säger Katarina Rutberg, sopran.
Hon berättar att de har bestämt att man måste hålla sig hemma om man är minsta förkyld, men Magnus Toresson skickar ut övningsfiler så att man kan öva hemma. Styrelsen har också bestämt att man måste visa att man är dubbelvaccinerad.
De har dock inte tappat medlemmar under pandemin, vilket de är jätteglada för, men alla är inte aktiva och de behöver nytt blod och vill locka till sig nya medlemmar. Magnus Toresson betonar att körsång är bra för hälsan.
– Man lär sig andas på rätt sätt och syresätter hjärnan och kroppen. Det är också en mental stimulans. Jag är alltid piggare efter en kväll med kören klockan 22 än före klockan 18.
Vill man gå med är det enklast att kontakta kören genom hemsidan där det finns mer information om Chorisma och kontaktpersoner om man inte känner någon personligen.
Behövs det några förkunskaper?
– Vi har sjungit mycket och har en bra rutin i kören, men vi bjuder in nya medlemmar förutsättningslöst. Kom, sitt med och lyssna, ta del av repertoaren, säger Magnus Toresson, men tillägger samtidigt att de nog under åren provat på alla genrer, från opera till rock.
Han sjunger också lite tillsammans med nya körmedlemmar för att höra på viken nivå de befinner sig. Katarina Wennman tillägger, att man inte behöver vara jätteduktig på att läsa noter eller ha absolut gehör.
– Man behöver ha en känsla för sång och kunna läsa noter så att man vet när det går upp och ned. Vi blir utbildade under tiden, säger hon.
Åke Stenlund, bas, berättar att han inte hade någon musikalisk bakgrund när han började i kören 2016-17.
– Jag fick sitta bredvid dem som var kunniga. Det tog ungefär ett år tills jag kunde sitta med noter och förstå hur körledaren ville att jag skulle sjunga. Plötsligt hittade jag nyckeln. Det går bättre och bättre.
När stämmorna sitter vittnar de alla om att det är en underbar känsla.
– När 45 personer sjunger fyra stämmor och alla träffar rätt är klangen i kyrkan makalös, säger Åke Stenlund.
– Det är det som är magin med kör. Det är en intensiv folkrörelse. Det här är också folkbildning, säger Magnus Toresson, som tillägger att de är knutna till Studieförbundet Vuxenskolan.
Katarina Rutberg framhåller att de även har internationellt utbyte med körer i andra länder.