Bodentjejer till final i europeisk klimattävling

Segrarpriset är att få delta i en expedition i Puerto Ricos regnskogar i Västindien. Jonna Bokvist, 16, och Frida Harlin, 15, har klarat första steget.

Frida Harlin och Jonna Bokvist från Boden har lämnat in ett förslag i en klimattävling. Nu har de gått vidare till finalen.

Frida Harlin och Jonna Bokvist från Boden har lämnat in ett förslag i en klimattävling. Nu har de gått vidare till finalen.

Foto: leif hammarström

BODEN2008-08-23 06:00
Segrarpriset är att få delta i en expedition i Puerto Ricos regnskogar i Västindien. Jonna Bokvist, 16, och Frida Harlin, 15, har klarat första steget.
Bodentjejerna har gått vidare i en europeisk klimattävling.
- Vi är överraskade, säger Jonna.
Det handlar om en tävling arrangerad av Vattenfall och National Geographic. Totalt har tio bidrag från Sverige nominerats till finalen - ett kommer alltså från två tjejer på Korpenskolan i Boden.
- Självklart känns det jättekul att folk gillar det vi gjort, säger Frida.
"Börja smått - tänk stort"
Tanken med tävlingen är att deltagarna ska presentera idéer om hur man vill främja hållbara lösningar, som motverkar klimatförändringen.
Bodentjejerna har tagit fram ett förslag, som har rubriken "Börja smått, men tänka stort".
- Vi har valt att jobba med växthuseffekten. Det är en viktig fråga som behöver ett svar. Vissa forskare säger att det är normalt att temperaturen stiger, det har den gjort förut och att det inte är något att oroa sig för.
- Men vi vill veta mer om vad som händer med jorden och hur vi kan hjälpa till att göra den bättre. Vi tror inte det är normalt med temperaturstigningen och alla kan göra något för att hjälpa till.
Sju punkter
I förslaget på lösningar har man lyft fram sju punkter:
4 Köp av mer lokalproducerad mat.
4 Flygplansförändringar med miljövänligare bränsle.
4 Återvinning.
4 Vindkraft.
4 Solceller.
4 Billigare miljövänliga varor.
4 Resursslöseri.
- Vårt förslag är att "börja smått och tänka stort". Det flesta är nog inte villiga att göra stora uppoffringar direkt. Speciellt om man tror att det inte kan ha någon effekt.
- Men om man börjar med att till exempel återvinna, köpa lokalproducerad mat och använda energilampor så tror vi att alla kan hjälpa till och märka att det gör en skillnad.
Vad händer närmast med tävlingen?
- Det vet vi inte. Vi har inte fått någon information.
Totalsegrarna och deras lärare vinner en plats på Earthwatch Volunteer Expedition till Puerto Rico. Där får de medverka i ett forskingsprojekt om hållbar skötsel av tropisk regnskog.
Frida och Jonna gick ut Korpenskolan i våras. Nästa vecka börjar de på Björknäsgymnasiet.
Åsa Larsson har varit deras lärare och handledare.
- Tjejerna har varit intresserade av allt vi gjort. Det är jättekul att arbetet syns även utanför skolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om