Bästa företagsklimatet

Boden har det bästa företagsklimatet i Norrbotten. Det visar Svenskt näringslivs enkät.- De andra kommunerna borde åka till Boden på studiebesök, säger Jan Nordström, Svenskt näringslivs regionchef.

Svenskt näringslivs Jan Nordström, näringslivs- och utvecklingschef Jeanette Nilsson och näringslivsstyrelsens ordförande Bosse Strömbäck (V) gläds över att Bodens kommun har bästa företagsklimatet i Norrbotten.

Svenskt näringslivs Jan Nordström, näringslivs- och utvecklingschef Jeanette Nilsson och näringslivsstyrelsens ordförande Bosse Strömbäck (V) gläds över att Bodens kommun har bästa företagsklimatet i Norrbotten.

Foto: Lena Leffler

BODEN2011-02-02 06:00

Varje år gör Svenskt näringsliv en enkät bland företagarna i Sveriges 290 kommuner om hur de tycker att samarbetet fungerar. Utifrån svaren, samt statistik som kommunalskatt med mera, görs sedan en rankning av kommunerna. I Norrbotten fick 30 00 företag enkäten och hälften svarade.

Toppsiffra
Boden, som betygsattes av 109 svarande företag i branscherna handel, transport och bygg, fick ett jättebra resultat och var snäppet bättre än 2010, vilket räckte till första platsen bland Norrbotten14 kommuner. En fjärdedel av de svarande var kvinnliga företagare. Bedömningsskalan är 1-6 och Boden fick medelvärdet 4,5, jämnfört med fjolårets 3,8.

Statistiken går att bryta ner på detaljnivå. Den visar bland annat att upplevelsen av politikernas attityder till företagande och tjänstemännens attityder till företagande ligger över medelvärdet i Sverige.

- När Svenskt näringsliv började med enkäten för tio år sedan var det tre av tio som tyckte det var ett bra företagsklimat i Boden, säger Jan Nordström.

Stolta
Näringslivs- och utvecklingschefen Jeanette Nilsson och näringslivsstyrelsens ordförande Bosse Strömbäck (V) är stolta över att Boden har länets bästa företagsklimat.

-  Fantastiskt roligt. Det känns ju som ett bra signalvärde när Boden vill ha hit företag. Vi syns mer utåt på alla sätt. Boden satsar också mer än andra kommuner. När vi tappar i befolkningen så måste vi göra något, säger Jeanette Nilsson.

- Jag tror att en del av framgången beror på att det hela tiden funnits stor politisk enighet i näringslivsfrågorna. Jag tror att alla kommuner kan del av varandras kompetensutveckling, säger Bosse Strömbäck.

Avgifterna ointressanta
Företagarna i enkäten har också fått svara på vad som är bra och vad som kan förbättras vad gäller företagsklimatet.

- Det handlar faktiskt inte om sänkta kommunala avgifter, utan om att kommunpolitiker och tjänstemän oftare bör träffa företagare, öka kommuntjänstemännens kunskaper om företagens villkor och införa mera entreprenörskap i skolan, säger Jan Nordström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om