Även hörselskadade hör hemma på teater

Nu kan hörselskadade gå på teater i Boden. Vid Riksteaterns föreställning "Kvinnans list" på Saga igår prövades ny ljudteknik.- Den här gången har de normalhörande använt båda öronen och lyssnat på oss, säger Hans Lövgren, kassör i Hörselskadades förening i Boden.

"Vi har ett väldigt bra samarbete med Folkets hus, där man gör ett jättebra jobb för att fixa till det här", säger Hans Lövgren.

"Vi har ett väldigt bra samarbete med Folkets hus, där man gör ett jättebra jobb för att fixa till det här", säger Hans Lövgren.

Foto: Nina Pettersson

BODEN2010-11-16 06:00
På Sagabiografen finns i dag en teleslinga som sänder ut signaler som telespolen i en hörapparat kan ta emot.
- Den fungerar suveränt bra vid bio- och direktsända musikföreställningar. Problemet är när det kommer ambulerande uppsättningar, som har teknik som stör slingan, säger Hans Lövgren.
Brukar åka till Luleå
Han har varit hörselskadad i 30 år och brukar aldrig gå på teater i Boden. Istället åker han till Kulturens hus och Norrbottensteatern.
- Det är fantastiskt givande att se teater, det föder nya tankar. Det är avkopplande och ibland riktigt roligt.
Hörselskadades förening i Boden har 249 medlemmar, varar 229 som bär hörapparat.
Igår gick ett 20-tal av föreningens medlemmar på föreställningen "Kvinnans list", en komediklassiker i uppsättning av Riksteatern och med Peter Harryson i en av huvudrollerna.
"Alla har rätt att höra"
Riksteatern har fått pengar av Allmänna arvsfonden till tolv IR-sändare med mottagare som ska prövas av föreningens medlemmar under föreställningen. Sändaren omvandlar ljudet till ljussignaler av infrarött ljus, som inte kan uppfattas av ögat, och skickar dessa till kundens mottagare, som överför signalerna till den ordinarie hörapparaten. Initiativet att testa den nya tekniken kommer från Björn Forsén, ordförande i Bodens Teaterförening.
- Vi kommer att göra ett permanent system, utifrån de bedömningar som görs ikväll. Jag tycker att alla har rätt att höra det de går och betalar för, säger Christer Grönberg, vaktmästare på Folkets hus.
Riksteatern ska ha med sig utrustningen under sin turné i landet.
Hörselhjälpmedel är viktiga.
- Man känner sig rätt snabbt utanför om man inte hör, man missar upplevelser. Det är också jobbigt, för man spänner sig väldigt mycket när man ska höra, säger Hans Lövgren.
Problemen för hörselskadade kvarstår dock i flera av kommunens lokaler, till exempel Björksalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om