Årets kock hos restaurangelever

"Nja, det här måste ni nog göra om grabbar." Årets kock Gustav Trädgårdh tyckte att emulsionen på brynt smör spruckit. Bakom delar av förrätten fanns eleverna Anton Johansson, Robin Olofsson och Emil Forslund.

"Nja, det här måste ni nog göra om grabbar." Årets kock Gustav Trädgårdh tyckte att emulsionen på brynt smör spruckit. Bakom delar av förrätten fanns eleverna Anton Johansson, Robin Olofsson och Emil Forslund.

Foto: Kurt Engström

Boden2012-04-03 06:00

Det skramlar bland grytor och kastruller inne i restaurangprogrammets kök i Boden. I veckan vankas finmiddag under ledning av Gustav Trädgårdh, Årets kock 2010.

- Det känns roligt att lära sig av en som är så duktig, säger eleven Felicia Mcmurry.

Årets kock, som bjudits till Boden av skolans samarbetspartner Norrmejerier är ett efterlängtat besök. Inne i programmets matsal är dukningen redan klar inför tisdagskvällens fyrarätters middag som håller på att färdigställas. Årets kock Gustav Trädgårdh pratar och instruerar eleverna i deras undervisningsgrupper med kallkök och varmkök. Han tycker det känns kul med det positiva gensvar eleverna visar.

- Alla elever har varit med och förberett menyn. Sedan har vi tagit in en del ettor som ska förstärka serveringsgruppen, säger läraren Elisabeth Steen.

Vaktelägg
En grupp gör både förrätten och efterrätten. Förrätten pilgrimsmusslor, kalixlöjrom och rökta vaktelägg ska serveras på tartar med emulsion på brynt smör. Emulsionen får dock eleverna göra om efter att ha haft den i kylskåp under natten.

- Emulsionen har spruckit för att vi hade för mycket vanligt smör istället för smörprotein. Hade vi gjort den i dag så hade det fungerat. Det är bara att göra om den och gå vidare. Jag gillar matlagning och tycker man får lära sig bra tips av årets kock, säger kokeleven Robin Olofsson.

Huvudrätten blir givetvis en norrbottnisk specialitét nämligen urbenad renkalvsadel med murkelmousseline med " burgundiska" tillbehör. Till efterrätt serveras fattiga riddare på kanelbulle med myltade hjortron och färskost.

- Vi har fått 100 bokningar, så det blir väl 400 tallrikar som ska ut, säger elever Felicia McMurry, som rensar hummer.

Toast
Som mellanrätt blir det nämligen hummersoppa. Gästerna blir garanterat mätta.

- Vi kommer även att servera hummertoast så därför rensar vi mer och gör lite större bitar, säger Felicia.

Toasten serveras med confitbakad jordärtskocka och dillmousse som blandas ihop.

- Menyn är rätt avancerad men det klarar mina elever. Jag tror årets kock är mer nervös än jag. Vi valde skaldjur eftersom vår gästkock som är göteborgare är bra på det, säger läraren Kenneth Vinblad von Walter.

Stjärnkock
Gustaf Trädgårdh gick själv sjömanskocksutbildning efter att ha gjort lumpen men har aldrig arbetat till sjöss, förutom under praktiken.

- Jag började först på teknisk linje men tröttnade. Mat är roligare. Mitt jobb i dag blir framför allt att undervisa och inspirera eleverna och även personalen. I dag får gästerna komma lite i andra hand, säger han.

Gustaf Trädgård äger i dag Sjömagasinet i Göteborg som han tog över efter Leif Mannerström.

- Min styrka är att jag är en bra flockledare. Jag kan få en grupp att samarbeta bättre och göra det med glädje. Att dessutom få jobba med människors dagliga högtid är bara roligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om