Aldrig för gammal för att vara diskjockey

Anders Dahlquist, håller igång fortfarande som diskjockey efter 43 års spelade. " Jag tycker fortfarande det är lika kul att underhålla folk."

Anders Dahlquist, håller igång fortfarande som diskjockey efter 43 års spelade. " Jag tycker fortfarande det är lika kul att underhålla folk."

Foto: Lena Leffler

Boden2010-09-16 06:00
Anders Dahlquist,57, var het som diskjockey under 70-talets diskokultur. I helgen spelade han vinylskivor på Folkan i Boden.
- Jag har hållit på i 43 år. Det här är något jag älskar och aldrig tröttnar på, säger han.
De flesta norrbottningar vet vem bodensaren Anders Dahlquist är som turnerade med Discothequefolket.
I dag bor han i Åre med sin familj där han driver ett konsultföretag sedan några år. Men spelar grammofonplattor inför publik gör han fortfarande.
Dyslexi i släkten
- Att jag pratade mycket som ung, vilket jag fortfarande gör, dolde faktiskt min dyslexi och fungerade som ett skydd under uppväxten och skolåren. Jag är glad att jag fick sjunga, spela instrument och hålla på med musik, säger Anders Dahlquist.
Han var driftig som ung och startade som 14-åring landets första skoldiskotek på Sandenskolan i slutet av 60-talet.
- Redan på den tiden hade jag mycket tankar och ideér på det jag ville göra. Jag blev faktiskt uppringd av min klassföreståndare Ingmar Nilsson som berättade att han skulle ha gett mig femmor om vi hade organisation och marknadsföring som skolämnen, säger Dahlquist.
Popklubb i Boden
Han knöts också tidigt till popklubben Art Club i Boden som fanns på "gamla Bodensia". Art Club höll igång samtidigt som Nalen i Stockholm. Klubbchefen Torsten Eriksson hade hört talas om Anders Dahlquist och ville att han skulle komma någon kväll och spela skivor.
- Jag fick göra min premiär när Shanes uteblev för att turnebussen körde i diket. Då tog jag min trave grammonskivor, mest soul för det är medryckande och bra musik. Det tycker jag fortfarande, säger Anders Dahlquist.
Björknäsparken
Han var också diskjockey på Björknäsparken dit det kom många stockholmare som gjorde lumpen i Boden.
- Jag kom i kontakt med en stockholmare som ville jag skulle köpa Richards records. Richard Berlin var hans pappa som satt som distributionschef för skivbolagen i USA.
- Så när det började uppmärksammas att stockholmarna som åkte hem hade dansat till diskolåtarna i Boden blev det en bra försäljning hos skivaffären. Jag fick också alltid spela skivorna från USA, som en av de första i världen, innan låtarna rusade upp på topplistorna. Det är klart att det uppmärksammades och var superkul. Det retade verkligen de finare diskjockeys i Stockholm att "lappjäveln" hann före, säger Anders Dahlquist.
När han började turnera tog han namnet Discothequefolket.
- Jag har alltid spelat musik som bygger på rytm och känsla för att publiken under en diskokväll ska få en upplevelse. Gruppen BT Express är en grupp som jag spelat mycket, säger Anders Dahlquist.
Han brukar plocka ut 65 kilo grammonskivor som han turnerar med i hela Sverige för företagsfester och kvalitétsklubbar.
- Oftast är ju diskjockeys i dag runt 20 år, trendiga, kommer några minuter försent och öser på den senaste musiken. Folk tror inte det är sant när det står en gubbe och spelar skivor. En diskjockey måste kunna ge och bjuda på sig själv och vara som en artist. Publiken ska få en upplevelse och själv måste jag känna att jag "levererat", säger Anders Dahlquist.
Många kramar
Han tycker det är en speciell känsla att åter spela skivor på Folkan i Boden.
- Många kramar om mig och hälsar mig välkommen hem. I Boden finns en väldigt dansant publik. Jag kommer därför igen i november för ett nytt disko, säger Anders Dahlqvist.
Fakta Anders Dahlquist
Namn: Anders Gunnarsson Dahlquist, 57 år.
Bor: Arvesund i Åre kommun.
Familj: Gift med Anna, 44, två söner 21 år och 18 år gamla.
Intressen: Akvarellmålming,böcker, mat och dryck och att "se människan i alla situationer".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om