"Hög status i hela världen"

Regnet faller rikligt över Boden och i en rödmålad stuga från 1800-talet sitter vår tids lärare och bibliotekarier för att insupa kunskap från förr. Kunskap om Bodens egen Nobelpristagare, Eyvind Johnson.

Ewa Wallgren, Jannina Korhononen, föreläsaren Kjell Lundholm, Ylva Slagbrandt, Börje Ulander, Ann-Christine Norman, Carina Strömberg och Maria Palovaara-Nasi redo att födjupa sig i Eyvind Johnsons bakgrund, liv och litteratur för att seedan kunna ta kunskaperna med sig till sina elever på gymnasiet.

Ewa Wallgren, Jannina Korhononen, föreläsaren Kjell Lundholm, Ylva Slagbrandt, Börje Ulander, Ann-Christine Norman, Carina Strömberg och Maria Palovaara-Nasi redo att födjupa sig i Eyvind Johnsons bakgrund, liv och litteratur för att seedan kunna ta kunskaperna med sig till sina elever på gymnasiet.

Foto: Susanne Jansson

BODEN 2011-08-19 06:00

Var kan sådan kunskap bättre ges än i Johnsons eget barndomshem. I det ena av de två små rummen rullar ett bildspel och dagens föreläsare, Norrbottenskännaren och författaren, Kjell Lundholm undervisar sina elever. De lyssnar andäktigt och miljön gör att man förväntar sig att de ska räcka upp handen och stilla vänta på sin tur att tala.

Den här dagen är den första av många liknande dagar, hoppas Eyvind Johnsons-sällskapets ordförande Börje Ulander och läraren Carina Strömberg, från Björknässkolan.

Kunskaperna ska spridas
- Intresset från lärarna har varit stort och fler vill komma med som inte hade möjlighet i dag. De tycker att det är en viktig insats att än mer ta in Eyvind Johnson till eleverna. På vilket sätt är inte bestämt men eleverna borde faktiskt få med sig kunskaperna och det finns många olika sätt att ta in det i undervisningen. Det behöver inte vara exakt att läsa någon av romanerna, berättar Carina Strömberg.

- Han var faktiskt Nobelspristagare och det har hög status i hela världen. En stolthet att komma från platsen han bodde på, säger Börje Ulander som har massor av visioner för utvecklingen av att synliggöra Bodens store författare.

En av de allra yngsta i stugan är stipendiaten Jannina Korhonen, 23, från Finland. Hon kommer att finnas som elevassistent på Björknässkolan en termin. Trots att svenska inte är hennes modersmål har hon läst en av Johnsons romaner, 1914.

Hon gillar tempot
- När jag läste en kurs i svensk litteratur i Tammerfors valde jag den. Måste nog erkänna att det var för att den var ganska kort, säger hon lite finurligt.

- Men jag tyckte om den och även om språket är äldre finns ett tempo som gör att också yngre kan tycka om att läsa den. Jag skulle nog, efter att ha varit här, kunna tänka mig att läsa hela berättelsen om Olof, säger hon.

Idéerna inför fortsättningen om Johnson-kunskap är många och fler lär de bli när entusiasterna spånar vidare.

Projektet som nu startat i den röda lilla stugan planeras löpa under ett par år och om Ulander och Strömberg får råda kommer ingen turist, eller elev, att missa att här föddes han, Nobelpristagaren i litteratur 1974.

Kanske tar sig också en och annan gymnasist genom de fyra romanerna om Olof.

Fakta Olof Edvin Eyvind Verner Johnson
Född 29 juli 1900 i Svartbjörnsbyn
i Boden. Död den 25 augusti 1976, i Stockholm. Johnson var svensk författare och översättare och fick Nobelpriset i litteratur 1974 tillsammans med Harry Martinson. Ett av Johnsons mest kända verk är Romanen om Olof, en delvis självbiografisk roman i fyra delar. Han var också ledamot av Svenska akademien, stol nummer elva, 1957-1976.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om