Gun Holmström
Hon föddes 1917 som nummer tre av nio syskon i byn Järvträsk. När Gun var fjorton år dog pappa Albin hastigt och mamma Hilma lämnades ensam med nio barn, det yngsta bara två år. Den situationen innebar att alla måste hjälpas åt och om man hela tiden gör sitt bästa - då går det bra. Den insikten kom Gun att bära med sig genom hela sitt liv.
Efter sexårig folkskola hjälpte Gun till hemma för att sedan arbeta som piga på olika ställen och från 16 års ålder drev hon bland annat ett sommarkafe hemma i byn, där hon fick förtroendet att låna lärarinnans sommarlediga privatbostad till bageri och kafelokal. Gun bakade själv allt bröd till kafeet, där "ett kaffe" kostade 50 öre och skulle innehålla wienerbröd, bakelse och fyra olika småkakor.
Gun började sy kläder på beställning. Sömmerskeutbildning hade hon inte, men med god tilltro till sin egen förmåga klarade hon det ändå. Gun arbetade även som "kocka" och fick också anställning i byns affär, "Eklunds", med 25 kronor i månadslön.
1938 gifte hon sig med Ragnvald men han inkallades 1939 till det militära och blev borta i omgångar till 1944.
Sönerna Egon och Lennart föddes på 40-talet och efter några år kom Siv en bit in på 50-talet.
Gun tog hand om hemmet och ett litet jordbruk med några kor, gris och höns. Ragnvald arbetade som snickare och var borta under arbetsveckorna. För att familjen skulle få vara tillsammans beslutade man att sälja djuren och 1968 flyttade man först till Luleå men efter ett år flyttade familjen till Piteå. Ragnvald började som vaktmästare vid Munksundsgården och Gun arbetade i storkök vid Furunäsets sjukhus.
1973 hände något som helt förändrade Guns liv. Ragnvald drunknade hemma i Järvträsk, en katastrof som ytterligare förstärktes av att Gun förlorat sin bror tre veckor innan, även han i en drunkningsolycka hemma i byn. Mamman hade dött några månader tidigare, så Gun förlorade tre mycket nära anhöriga inom mindre än ett halvår.
I sin förtvivlan började Gun skriva dikter där hon kunde bearbeta allt det svåra och visade nu också sin stora själsstyrka och sin förmåga att kunna tänka positivt och klara det mesta, då hon togr körkort, tog över Ragnvalds vaktmästarsyssla, något hon klarade med glans. Gun skötte vaktmästarsysslan i några år för att sedan flytta hem till huset i Järvträsk igen och blevr kvar för gott.
Hemma i Järvträsk kom nu Gun igång ordentligt med att måla tavlor, en hobby som hon börjat med på 60-talet, med till största delen motiv från naturen.
Måla och skriva blev hennes stora glädje och Gun skrev en bok om sin barndom: "Mamma, Pappa, Farmor och Vi". Gun hade alltid med sig några böcker i handväskan och gav gärna bort ett exemplar när hon träffade någon som hon tyckte om.
Gun älskade att umgås och hennes hem var mycket gästfritt. Där fanns alltid nybakade bullar, drömmar eller nygräddade våfflor med hjortronsylt.
Ett sätt att umgås för Gun var att skriva brev, något hon gärna gjorde, där hon utvecklade sina tankar om livet och gav mycket av sin livsvisdom.
Gun var mycket släktkär, älskade sitt hem, sina blommor och sin hembygd. Mot slutet av livet ville hon ogärna lämna hemmet mer än högst för någon strödag.
Hälsan vekr något de sista åren, men Gun satte en stor ära i att klara sig själv, odla potatis, elda med ved, i enlighet med hennes livsfilosofi, där hon också i egna dikter har poängterat vikten av att leva här och nu. Många gånger sade hon att hon älskar livet men är inte rädd för att dö och till sin sista dag var Gun glad och tacksam för varje ny morgon.
Vi är så tacksamma att Gun har funnits för oss så länge och att hon så tydligt visat oss vad livsglädje och livskraft är.
Barnen med familjer
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!