Planka från förr förbryllar expertisen

Planka från förr förbryllar expertisen

Plankan är 16 gånger 52 cm. Tjockleken är 4 cm.

Plankan är 16 gånger 52 cm. Tjockleken är 4 cm.

Foto:

Familj2021-03-17 20:00

Sixten Selberg från Valvträsk sökte svaret på vad den hålförsedda träbiten använts till. Det visade sig vara en svårknäckt nöt.

Yngve Ståhlnacke i Kiruna tror att det kan vara ett grindlås. “Plankan är av allt att döma tillverkad någon gång på 1800-talet med tanke på den träpluggade förstärkningen på mitten. Av tjockleken att döma är den avsedd att tåla lite mer belastning. Jag föreställer mig två relativt stora grinder som stängs mot varandra och för att dessa inte ska glida isär har man hängt plankan över de uppstickande stolpar som finns på äldre grindar I varsin ända där grindarna möts”, skriver Yngve.

Robert Pohjanen, antikvarie vid Norrbottens museum, hittar ingen tvärsäker förklaring men tror att Yngve Ståhlnackes teori är fullt möjlig.

“I alla fall verkar plankan ha använts för att hålla ihop två runda stolpar. Oklart vad det har varit för stolpar, eller stänger, dock. Det faktum att plankan inte är alltför sliten kan tyda på att den inte har fungerat så bra. “Eller så dök det upp en bättre lösning. Plankan verkar vara ganska tunn och den ser ju också ut att ha spruckit, så kanske är det därför den ser så pass osliten ut? En datering till 1800-talet kan stämma, även om jag tror den är något senare, runt 1900, kanske?”, skriver Robert Pohjanen.

Vi tackar för engagemanget och återkommer med fler mystiska grejer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!