Många hade kläm på den här klon

Läsarna har talat. Vi har svaret på gårdagens ”mystiska grej”.

Det visade sig finnas mycket kunskap bland läsarna kring den här sortens redskap.

Det visade sig finnas mycket kunskap bland läsarna kring den här sortens redskap.

Foto:

Familj2021-04-29 14:46

Torsten Mäki hade skickat in bilden på det kloliknande föremålet. Snabbt fick vi in flera förslag som alla pekade åt samma håll.

”Det ser ut att vara en laskklämma. Den användes för att hålla ihop två läderstycken då man sydde ihop dessa. Finns även modernare typer av laskklämmor, vanligtvis med fot som står på golvet. Eller en så kallad syhäst som har den bästa utformningen, där man sitter på en bänk och klämman sitter fast i bänken”, skriver Per-Åke Westerberg i Svanstein. 

Hans ord väger tungt, dubbel skomakarmästare som han är.

Barbro Lundberg är inne på exakt detsamma: ”Jag tror att den användes för att spänna fast/ihop skinn när man skulle laska/sy det”, skriver hon.

Åke Sandström levererar ytterligare bekräftelse: ”Bilden i dagens NSD är en laskklämma”.

Lasse Lordin i Gammelstad har en bakgrund inom jordbruket. Han kallar föremålet för ”syklo”. ”När jag gick yrkesskola fick jag lära mig att använda en sådan. Den användes till exempel när man sydde dragläder och seldon till hästar”, berättar han.

Holger Hannu har sett den användas vid skomakeriarbeten: ”Man tvingade fasta sulan mot lästen. Jag har en sådan i min hemgård. Min morfar använde den här han halvsulade våra skor”.

Vi har även fått in ett par andra förslag. Hans Westberg skriver att det skulle kunna vara en filklove av trä, det vill säga en klämma som använts för att hålla fast till exempel en såg som filas.

Väinö Sirkka i Kiruna skriver att det är en tving som används vid båtbygge. ”Morfar använde flera åt gången när han byggde båtar”.

Och visst kan det vara så att klämman använts till lite av varje i gamla tider, då man tillverkade och reparerade saker i hemmen på ett annat sätt än i dag.

Det finns mycket kunskap om gamla föremål ute i länet, kan man konstatera. Tack för ert engagemang!

Som bonus visar vi en bild som Anna-Carin Asp i Boden skickat in. ”Den mystiska grejen i NSD 29 april liknar väldigt mycket en som jag har från min pappas föräldrahem i Dalarna. Ena armen är rörlig och totala längden ca 43 cm.  Den har inristade bomärken och årtalet 1837. Jag har alltid trott att det är en gammal form av passare”.

Men nog ser det väl ändå ut som en passare, Anna-Carin. Förstorar man bilden så syns ett stift i änden på vardera spetsen. Vågar man tro att någon hantverkare använt den till att ritsa cirklar?

Vet ni bättre så är ni välkomna att säga emot. Adressen är familjeliv@nsd.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!