Bodensarna gillar att handla begagnat

Att handla på second hand är populärt som aldrig förr. Allt fler vill ta chansen att göra fina fynd – utan att behöva tära på miljön.

11 september 2017 11:27

Det är onsdag eftermiddag och Pingstkyrkans Second Hand Returidé är fullt av besökare på jakt efter det perfekta fyndet, eller kanske lite fika.

En av dem är Mona Lindström, 65, som är här tillsammans med sin dotter. Hon har hittat böcker, spel och pussel till barnbarnen. Mona går gärna på second hand och loppisar även hemma på Öland.

– Det är miljövänligt att återanvända och dessutom är det billigt. Kläderna är tvättade så det finns inga gifter kvar och så finns det en del antika saker som jag gillar, säger hon.

Sävastbon Ellinor Kero, 27, väljer också second hand för miljön och plånbokens skull.

– Nu kollar jag på möbler. Jag har ett tomt rum som jag måste inreda, säger hon.

Hittills har hon lagt ett par bordslampor i korgen.

Sommaren har gått bra här, det har varit 400-500 betalande kunder i veckan under de två dagar som butiken haft öppet. Överskottet, som skänks till bistånd, har varit stadigt ökande sedan starten 2008.

– I sommar har vi haft både stamkunder, hemvändare och turister. Vi har också fått in mycket, bodensarna är väldigt givmilda så det är väldigt roligt. Allt är ju beroende av vad vi har, säger Andreas Holmquist, handledare.

Han ser ljust på hösten, som brukar innebära ännu mer av både grejer och kunder.

Här handlas allt från möbler, porslin och inredning till leksaker och böcker.

– Folk vill ha det som är inne nu och vi har alltid kunder som letar efter fynd. Men störst av allt är kläder, det står för en tredjedel av all försäljning, säger Andreas.

Samma bild har Monika Lundgren på Kupan, som också haft en bra sommar. Det finns många ställen som säljer begagnat i Boden och Monika tror att det en av orsakerna till uppgången.

– Många åker runt på alla ställen. Vi kan rida på vågen tillsammans, säger hon.

På Kupan hittar vi 21-åriga bodensaren Sanna Nyberg, som går på second hand två-tre gånger i veckan. Nu hjälper hon sin syster hitta en klänning och förra veckan hittade hon själv en jacka till stallet.

– Det är kul med återbruk, man kan fynda mycket. Här brukar jag fynda böcker.

Hennes bästa fynd är en gammal grammofon- och radiomöbel som hon fick för en tusenlapp på Veckans Allehanda.

– Den är jättefin och allt funkar!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Josefin Wiklund

Ämnen du kan följa