Det allt mer oroliga omvärldsläget gjorde att Saab slog de flesta aktier med hästlängder under fjolåret. Kursen på ett år fram till i dag har stigit med över 50 procent, ännu mycket mer på längre sikt, och svenskarna var med på vagnen, i alla fall männen, med nästan 84 000 nya enskilda ägare. Bara var fjärde Saabaktieägare är kvinna.
Men om kvinnorna möjligtvis har missat Saabtåget, så lyckades kvinnorna som grupp slå männen på Stockholmsbörsen totalt sett under 2024, plus 5,0 procent jämfört med 4,3 för männen.
– Och det var andra året i rad, säger Krister Modin, analytiker på Euroclear Sweden som sammanställer det svenska aktieägandet.
Bland typiska kvinnoaktier märks klädjätten H&M, skogsbolaget Billerud, vitvarubolaget Electrolux, storbanken SEB och telekomföretaget Ericsson, där den förstnämnda inte rosade marknaden något vidare i fjol.
Investor i topp
I listan över flest antal nya enskilda ägare av svenska aktier under 2024 toppar Saab. Sen kommer Investor, storägare i Saab, med 73 000 nya ägare vilket gör Wallenbergarnas investmentbolag till den klart mest populära aktien bland småsparare, 634 000 enskilda ägare, en plats aktien haft ett antal år nu. Det betyder att cirka var fjärde aktieägare har en Investoraktie i sin portfölj.
Därefter i listan över de största folkaktierna kommer Telia, som lever på gamla meriter. I samband med den uppmärksammade börsnoteringen strax efter millennieskiftet var antalet över miljonen, nu är siffran nere på 434 000.
Från 8 till 28
Det är också en förklaring till varför antalet folkaktier ökat så kraftigt, från 8 stycken 2014 till 28 i dag. Många hakar på, sen bli de till stor del kvar där även efter att hajpen avtagit och kursen kanske gått kräftgång.
Det har också blivit vanligare med att småaktieägarna äger allt mindre poster, på kanske 10-50 aktier. Krister Modin, analytiker på Euroclear, spekulerar i varför:
– Det kan ju vara att det finns fler sparplattformar. Och så är det inte så dyrt att köpa de här små posterna i förhållande till tidigare.
Det skattemässigt gynnade ISK-sparandet har "definitivt" också bidragit, tror han.