Dålig kombo sänker börsen

Centralbanker som vill höja räntorna ännu mer och tecken på att konsumenterna håller hårdare i plånboken. Det är två ingredienser som skapar veckans sura börsklimat, enligt Maria Landeborn på Danske Bank.

Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank. Arkivbild.

Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank. Arkivbild.

Foto: Allis Nettréus/SvD/TT

Ekonomi2023-06-22 14:21

Stockholmsbörsen backar för fjärde dagen i rad inför midsommarhelgen.

Enligt Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank, är en anledning till det sura börsklimatet signaler som kommit från olika centralbanker den senaste tiden.

Fed-chefen Jerome Powell har flaggat för att det är långt kvar innan inflationen är nere på målet och att ytterligare räntehöjningar lär behövas.

Överraskande besked

På torsdagen höjde dessutom både den brittiska och den norska centralbanken räntan mer än vad analytikerna hade räknat med.

– Det började med att Fed höjde räntebanan i samband med förra räntebeskedet, det hade marknaden inte räknat med utan det kom som en överraskning, säger Maria Landeborn.

Sedan dess har Jerome Powell fortsatt att hamra in budskapet att räntan kommer behöva höjas. Den senaste veckan har det börjat sjunka in hos investerarna.

Skälet är att inflationen fortfarande är hög. Särskilt kärninflationen, som exkluderar bränsle och mat, enligt Landeborn.

– Det underliggande inflationstrycket är fortfarande högt. Det är oroväckande att priserna fortsätter att öka i samhället, säger hon.

Räntehöjningar börjar märkas

En annan orsak till det sura börsklimatet är enligt Maria Landeborn att det kommit en rad vinstvarningar inför den kommande rapportsäsongen. Hon nämner bland annat Boliden, Getinge, Viaplay, XXL, Billerud och Embracer.

– Inför årets första kvartal spekulerades det i att det skulle komma vinstvarningar och att det ekonomiska läget skulle börja märkas i bolagens orderböcker och resultat, men det gjorde det inte.

Nu har det däremot kommit fler tecken på att konsumenterna håller hårdare i plånboken och att konsumtionen minskar, enligt Landeborn.

– Nu börjar det märkas att räntan har höjts, samtidigt som centralbankerna signalerar att det behövs fler höjningar. Den kombon är inte bra, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!