Öppet brev till allmänheten från Ambulansen i Gällivare
Inför hösten står vi inför en stor utmaning, på grund av de nya EU reglerna som träder i kraft den 1 oktober i år. Detta innebär att 11 timmar dygnsvila måste finnas i schemat, samt att skiften inte får vara längre än 13 timmar. Den nya dygnsvilalagen kommer ej tillåta eventuell kvarvarande personal att jobba extra på grund av hur lagen är utformad. Kompensationsförfarandet som följer av nya lagen i kombination med att vi får fler men kortare skift varje vecka gör möjligheten att jobba extra vid frånvaro eller sjukdom extremt krånglig. Ett problem vi inte har idag.
Idag har vi dygnstjänstgöring med fyra timmars jour nattetid. Vi är en välfungerande verksamhet med bra arbetsmiljö och en stabil personalgrupp utan bemanningspersonal.
Region Norrbotten har beslutat att inte söka om dispens för att vi ska få behålla våra dygn. Det har varit väldigt tyst från vår ledning. Vi har inte fått några svar på hur de tänker och resonerar kring de problem som kommer att uppstå, annat än att de räknar med ett visst personalbortfall.
Den kustbaserade ledning vi har, saknar förståelse för malmfältsperspektivet när det gäller rekryteringsmöjligheter. Vi räknas som tätort då det knappt finns någon arbetslöshet, men vi är att likställa med glesbygd, då vi har en väldigt låg nyinflyttning samt en väldigt stor konkurrens från industrin.
Det är även denna ledning som söker dispens, för att fortsätta med det schema vi blir av med, för övriga glesbygdsambulanser och helikopterverksamheten.
Det schemaförslag vi fått till oss, är ett förslag som innebär tolv timmars arbetspass med fyra timmars jour. Regionen höjer även vår veckoarbetstid och vill att vi ska ha kvar jouren på fyra timmar trots tolv timmars skift. Jour innebär för oss fem extra tolv timmars skift, det blir totalt 60 timmar utöver heltid på jobbet under en tio veckors period.
Denna förändring sker utan att höja varken löner eller ersättning. De sätter även in rast, vilket betyder att det bara finns en ambulans i tjänst i Gällivare under de 30 minuter vi förväntas ha rast, vilket blir två gånger per dag per ambulans.
De nya EU-reglerna används alltså inte för att ge oss en bättre arbetsmiljö och återhämtning.
Detta schemaförslag tvingar ensamstående föräldrar att säga upp sig eftersom det inte finns barnomsorg. Flera i arbetsgruppen som pendlar kan inte jobba kvar. I skrivande stund har stor del av personalstyrkan sagt upp sig. Detta innebär en stor förlust av specialistutbildade sjuksköterskor och ambulanssjukvårdare med lång erfarenhet inom ambulanssjukvården. Vi är många fler som tvingas säga upp oss innan hösten då det presenterade schemaförslaget inte gör det möjligt för oss att jobba kvar.
Vi har kommit med schemaförslag som skulle innebära att stora delar av personalen stannar kvar. Det förslaget är treskift, det svar vi fått är att ledningen inte tänker ta hänsyn till detta. De tänker inte anställa mer personal, vilket behövs för treskift.
Grunden för återhämtning är en treskiftsmodell. Halvdygn är den sämsta modellen för återhämtning enligt studier. Detta såg, och upplevde vi, under covidpandemin.
Våra frågor till ledningen och politikerna lyder:
- Vad händer om ambulansen är på utryckning i en av byarna, eller i nere i gruvan och någon får en hjärtinfarkt eller att det händer en bilolycka? Det innebär att väntetiden blir förödande och i värsta fall livsavgörande. Är det verkligen ett scenario som allmänheten vill uppleva?
- Vem kommer svara till allmänheten när det inte finns ambulanser på plats för de sjuka?
- Hur ska regionen bemanna ambulansen i Gällivare när hälften av personalen försvinner?
- Kommer det anställas hyrpersonal utan ansvars och utvecklingsområden, utan lokalkännedom, vem ska då ansvara för utveckling av ambulanssjukvården?
- Varför tar man inte hänsyn till ensamstående föräldrar?
- Hur ställer sig gruvbolagen till att det kanske inte finns ambulans på plats?
- Vad kommer inte detta att kosta för regionerna i hyrpersonalkostnader, om det ens finns hyrpersonal tillgänglig, som i sin tur bekostar skattebetalarna?
- Varför värnar man inte om sin fasta personal?
- Inte minst, varför ansöker ni inte om dispens för att Gällivares station ska få behålla sina dygn?
De konsekvenser vi som personal ser, är att regionen komma ta en ambulans ur drift när det fattas personal, kom ihåg att vi kommer få väldigt svåra möjligheter att jobba extra.
Allmänheten kommer behöva vänta länge, ibland timmar på att ambulansen ska komma. Vi jobbar i glesbygd med långa avstånd och stora gruvindustrier. En utryckning till byarna vissa tider innebär att Gällivare står helt utan ambulans. Människor kommer i värsta fall hinna dö innan vi når fram till dem.