Vem blir trygg av orangea kuvertet?

April 2016. Tantpatrullen demonstrerade för ett nytt pensionssystem vid Mynttorget i Stockholm ifjol. De menade, precis som dagens debattskribenter Schyman och Sunna från Feministiskt initiativ, att det nuvarande systemet missgynnar äldre kvinnor.

April 2016. Tantpatrullen demonstrerade för ett nytt pensionssystem vid Mynttorget i Stockholm ifjol. De menade, precis som dagens debattskribenter Schyman och Sunna från Feministiskt initiativ, att det nuvarande systemet missgynnar äldre kvinnor.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Norrbottens län2017-03-24 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Trygga socialförsäkringar och pensioner får människor att våga välja sin egen bana i livet. Vi ska ha en balans mellan skydd och krav i sjukförsäkringen och en pension som är rättvis och räcker till. Som minister i Sveriges första feministiska regering är skillnaderna i villkor för kvinnor och män en naturlig utgångspunkt i mitt reformarbete.”

Så presenterar sig socialförsäkringsminister Annika Strandhäll på regeringens hemsida.

Nu har årets orangea kuvert kommit i brevlådorna runt om i landet. Många har förstått att en pension som räcker till inte är inom räckhåll. I själva verket är det nuvarande pensionssystemet ett försäkringsmässigt fiasko.

Nästan var femte svensk pensionär riskerar fattigdom. Enl. EU:s statistikbyrå Eurostat lever nu 335000 svenska pensionärer under EU:s fattigdomsgräns. På fem år har andelen svenska fattigpensionärer ökat från 10 till 18 procent. Kvinnor drabbas hårdast. Kvinnors löner är betydligt lägre än mäns. Kvinnokodade verksamheter lönesätts lägre än manskodade. Kvinnor arbetar deltid, ibland för att hinna med det obetalda vård- och omsorgsarbetet men lika ofta är det bara deltid som erbjuds. Löneskillnaden, uttryckt i genomsnittslön och uppräknat till heltid, ger kvinnor sammantaget ett minus på 2,1 miljoner kronor i livsinkomst. Räknar vi på deltid blir det minus 3,6 miljoner kronor. Detta sätter sig i alla socialförsäkringssystem – sjukkassan, a-kassan, föräldraförsäkringen och i slutändan i pensionen.

I mars 2016 presenterade LO sin pensionsutredning. En kommunalare får i snitt ut 58 procent av sin slutlön i pension, en industriarbetare 60 procent. En avsevärd minskning från de 70 procent som den gamla pensionen gav.

Från det du börjar jobba, till dess att du slutar, påverkar varje händelse under arbetslivet din pension – ingångslön och löneutveckling, hur länge du är i arbetslivet, längden på föräldraledigheten, deltidsarbete, sjukskrivning, arbetslöshet. Lägger man samman alla dessa faktorer, blir det tydligt att det är arbetarkvinnorna som är de stora pensionsförlorarna, konstaterade utredningen.

Ett av de i riksdagen beslutade jämställdhetsmålen handlar om ekonomisk självständighet i livet och livet ut. Det betyder jämställda löner och pensioner. För merparten av kvinnorna är pension varken jämställd eller rättvis och framför allt räcker den inte till. Aldrig någonsin har så många kvinnor blivit så ekonomiskt beroende av sina män, eller av socialtjänsten, som efter pensioneringen. Det borde vara ovärdigt en socialförsäkringsminister i en feministisk regering!

Vi behöver ett pensionssystem som jämnar ut orättvisor i lönebildning och på arbetsmarknaden och som ger trygghet på ålderns höst. Då måste vi bl.a. förstärka grunden i pensionssystemet, höja garantipensionen till 12000 kr, minska beräkningsgrunden till de 20 bästa åren av 30 och värdesäkra pensionerna. Tills det är gjort – skicka tillbaka kuvertet med påskriften: Gör om, Gör rätt!