Detta sade Katarina Delsing, vd på Nenet, Norrbottens energikontor, vid en dragning under det regionala partnerskapet på temat klimat, energi och grön tillväxt. Även utan Ringhals och Oskarshamns reaktorer skulle vi ha elöverskott i Sverige. Det är tack vare den kraftiga utbyggnad av förnybar energi som skett under ett antal år.
Vi är däremot långt ifrån målet om att till 2050 ha ett helt fossilfritt samhälle.
Samtliga föredragande tjänstemän, oavsett om det var Nenet, länsstyrelsens egna tjänstemän eller forskare från LTU, var överens om att det som saknas för att klara en omställning till 100 % förnybar energi är politisk vilja. Tekniken finns, potentialen finns men det politiska modet och viljan finns inte.
Det här inget påhitt av miljörörelsen, inte något som skapats av illvilja mot industri eller näringsliv. En energiomställning är fullständigt nödvändig för att vi ska ha en planet att leva av och på i framtiden.
Trots detta finns det många idag som vill fortsätta med business as usual. Som försvarar fossila bränslen och kärnkraft ihärdigt trots att farorna, kostnaderna och skadorna av att fortsätta på detta energispår blir allt större. Det är omodernt och oansvarigt.
Har vi då råd med en omställning?
Självklart. Kostnaderna för en omställning till förnybar energi och nollutsläpp av växthusgaser redovisades av professor Marcus Öhman från LTU. Att ersätta framtida kärnkraft eller fossilkraft med förnybar energi skulle kosta skattebetalarna 0, 52 % i höjd skatt per år. 0, 52 %. För en inkomsttagare med en relativt hög inkomst på 30 000 kr i månaden skulle det innebära 37 kronor i ökat skatteuttag.
Jag tror att de allra flesta av oss skulle ha råd med 37 kr i månaden. Eller som Öhman uttryckte det, det motsvarar ”en halv flaska billigt rödvin per månad”.
Ett litet avkall för att vi tillsammans ska kunna skapa en hållbar framtid för våra barn och barnbarn.
Är inte det värt de där 37 kronorna? Då håller det inte att backa med arslet in i framtiden och desperat hålla fast vid ohållbara energislag.
Argumenten för att en omställning kan skada näringslivet, framför allt industrin, håller inte. Snarare blir det bara dyrare investeringar ju längre vi väntar, en omställning är oundviklig.
Det är däremot en konkurrensfördel för de som är först på banan.
Energiwende, som omställningen kallas i Tyskland, har stort stöd av såväl allmänhet som industri.
Varför? För att investeringarna och omställningen har hittills skapat 350 000 nya jobb.
Tyska metallfacket stöder Energiwende för att det skapar jobb men också för att förnybar elproduktion alltid blir mer lokal elproduktion.
Man ”får behålla industriprocessen i Tyskland”, det vill säga tyska företag lär sig nytt och kan klara sig även framöver. Och det man lär och utvecklar blir export.
Det finns många bra exempel men saknas det politisk vilja och det bara finns politiskt bakåtsträvande till hands kommer vi aldrig att nå en omställning.