Långt från Köpenhamn

Norrbottens län2009-12-19 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
En monsterbil av märket "Strut" parkerar med stor möda på Ocean Drive i South Beach, Miami, Florida, USA.
Ur bilen klättrar med ännu större möda en lika överdimensionerad man, som - väl nere på terra firma - vaggar i väg till närmaste matställe för att tillgodose dagens proteinbehov. Säkert i nivå i med vad något hundratal afrikanska kvinnor tillsammans får i sig den dagen.

Mannen i Struten verkar helt kapabel att på egen hand höja havsytan med med flera centimeter. Men här är Köpenhamnsmötet långt borta. De stora TV-näten mal på med sin enfaldiga reklam och allt tröttare pratshower.
Den stora nyheten är just att en av TV-värdarna, den största av dem alla, Oprah Winfrey, ska lägga av - om två år! Den nyheten analyseras fram och tillbaka i tre dagar, som om det handlade om nationens överlevnad.

Tio timmar i luften i en 30 år gammal Boeing-kärra satte sig i luftvägarna och jag såg ingen annan råd än att uppsöka närmaste vårdcentral, huvudsakligen befolkad av "latinos". Efter en halvtimmes köande bara för att få en nummerlapp, gav jag upp och tog en taxi till det fina sjukhuset. Här var lugnt och stilla, och sedan jag fyllt i några papper slussades jag in i akuten.
Amerikansk privatsjukvård släpper inte en patient med giltigt American Express-kort i plånboken utan att krama det mesta möjliga ur honom/henne.
När jag tre timmar senare lämnade sjukhuset med en stark antibiotikakur och megavärkpiller i handen hade jag röntgats, tagit EKG och genomgått diverse andra undersökningar. Notan gick på 5000. Jag blev bra i halsen, men biverkningarna av antibiotikan höll i sig i tre veckor.

Jag har bott fyra år i USA och blev inte förvånad över vare sig det amerikanska konsumtionsmönstret eller sjukvårdens organisation. Inte heller att presidenten nu beslutat sig för att skicka 30.000 nya soldater till Afghanistan och dubbelt så många legoknektar ("contractors").
Det är lättare att få igång eller trappa upp ett krig i USA än att få igenom reformer som förbättrar förhållandena för sjuka, arbetslösa och fattiga. En vecka före jul sitter Obamas sjukvårdsreform fortfarande fast i senaten, trots att den avlövats alla misstänkta inslag av "socialism", t ex att ersättning ska kunna utgå till kvinnor som behöver göra abort.
Vad som förvånar mig är att USA fortfarande har flest Nobelpristagare i världen. Ibland önskar jag att förståndet hade varit litet jämnare spritt över det stora landet i väst.