Förnekelsen hotar sanningen

Bild från 27 januari ifjol av ljuständning på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm för att hedra minnet av alla de som mördades under Förintelsen.

Bild från 27 januari ifjol av ljuständning på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm för att hedra minnet av alla de som mördades under Förintelsen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Norrbottens län2019-01-25 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att minnas och dra lärdom av historien blir allt viktigare i den osäkra tid vi lever i. Under året som gått har vi sett nazister marschera på gatorna. Vi har sett attentat och demonstrationer med antisemitisk grund, både i Sverige och på många andra håll.

Av den judiska befolkningen i tolv undersökta EU-länder anser 89 procent att antisemitismen har blivit värre de senaste fem åren, enligt en undersökning från EU:s byrå för grundläggande rättigheter. En annan studie som CNN genomfört i sju europeiska länder visar att en av 20 personer aldrig har hört talas om Förintelsen.

Ett angrepp mot en minoritets mänskliga rättigheter är ett angrepp mot hela det demokratiska samhället. Vi som samhälle får aldrig ge upp kampen mot de antidemokratiska krafterna. Vi på Forum för levande historia träffar elever, lärare och andra yrkesgrupper och tar fram material för alla som vill ha mer kunskap om antisemitism och andra former av rasism.

Den 27 januari är Förintelsens minnesdag. Det är en dag då människor över hela världen minns och hedrar alla de som drabbades och mördades av den nazistiska regimen. Det är en dag som manar till eftertanke om vad som kan hända när värden baserade på alla människors lika värde sätts ur spel. Minnesdagen är ­särskilt viktig nu när det är så få överlevande från ­Förintelsen kvar i livet. Det är otroligt värdefullt att de fortsätter berätta, trots att det väcker svåra minnen.

Trots den fasa som Förintelsen innebar finns det fortfarande de som förnekar den och menar att den inte har hänt. Det är en häpnadsväckande inställning. I tider när begrepp som fake news och faktaresistens tyvärr har blivit ett vardagligt inslag i vårt språk är det extra viktigt att med kraft arbeta mot en utveckling där fakta kan ersättas med rena påhitt.

Den amerikanska historieprofessorn Deborah Lipstadt utpekade 1994 förintelseförnekaren David Irving som lögnare, vilket ledde till att Lipstadt i en rättegång bisarrt nog tvingades bevisa att Förintelsen har ägt rum. Hela processen skildras i filmen ”Denial”, som vi i samarbete med Folkets hus och parker och Norrbottens museum kommer att visa på Bio Royal i Luleå den 28 januari. Efter filmen direktsänds ett samtal med Lipstadt på de tio orter där filmen visas.

Förnekelse är ett hot mot sanningen och minnet av Förintelsen. Vi har alla ett ansvar att stå upp för medmänsklighet, demokrati och alla människors lika värde.