Vi måste bli fler här uppe

Från kommunfullmäktiges nya sammanträdessal i Kristallen kan denna utsikt mot Luossavaara och gamla Kiruna beskådas. Men det måste bli fler invånare i det nya Kiruna skriver Mats Taaveniku (S) och listar med förändringar som bör ske.

Från kommunfullmäktiges nya sammanträdessal i Kristallen kan denna utsikt mot Luossavaara och gamla Kiruna beskådas. Men det måste bli fler invånare i det nya Kiruna skriver Mats Taaveniku (S) och listar med förändringar som bör ske.

Foto: Oscar Magnusson

Luleå2018-10-15 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Arbetslösheten i Kiruna är, tillsammans med Gällivare, lägst i hela landet. För att klara det rekryteringsbehov som finns hos privata- och offentliga arbetsgivare, behöver vi bli fler Kirunabor.

Kiruna ska utvecklas till en mer attraktiv stad att bo i, med mer kulturellt utbud, bättre tillgång till fritidsintressen, fler olika boendeformer, ett bredare näringsliv som attraherar fler och andra kompetenser, satsningar på barnomsorg och skolor, fler eftergymnasiala- och universitetsutbildningar (t ex inom turism, sjukvård, teknik mm), byggande av senior- och trygghetsboende behöver starta med mera.

För att detta ska hända behövs en långsiktigt hållbar tillväxtplan för hela Kiruna, där det övergripande målet borde vara att gå från 23 000 invånare till 25 000 invånare till 2026.

Ett tydligt tillväxtmål skapar förutsättningar för ett bättre skatteunderlag så att kommunen ska kunna utveckla omsorg, skolor och samhällsservice. Enighet om målet behöver uppnås i Kirunas politiska ledning, för att därefter initiera arbetet med tillväxtplanen, tillsammans med t ex näringsliv, skolor, kommunen, besöksnäring med flera.

Några exempel på vad som kan ingå i tillväxtplanen och som behöver konkretiseras;

1. Näringslivsutveckling för hela Kiruna. Vi behöver skapa bättre förutsättningar för fler- och nya innovationer. Vi behöver fler företag i andra branscher och verksamheter som attraherar kvinnor i större utsträckning. Det ska bli enklare för företag och privatpersoner att bygga och bo.

Vi behöver därför, tillsammans med företagare, skapa en bättre gemensam plattform för att förbättra näringslivsklimatet för hela Kiruna!

2. Öppnare, tydligare och mer inkluderande ledarskap. Ett tydligt och öppet ledarskap är viktigt i allt förändringsarbete. I den fas Kiruna befinner sig nu är behovet stort att skapa ett mer öppet, inkluderande och tydligt ledarskap. Kommunen behöver gå i spetsen och utveckla organisationen för att göra det möjligt att nå tillväxtmålet ovan.

3. Landsbygdens utveckling. Många ”stadsbor” har valt att flytta till byarna, bland annat för att få bättre livskvalitet. Det är viktigt att vi tillsammans hittar lösningar för att byarna i vår kommun ska utvecklas, för att därefter få bättre förutsättningar för entreprenörskap och företagande och en väl fungerande samhällsservice.

4. Vår gemensamma natur. Med berörda parter, som samebyar, föreningar och besöksnäringen, ska vi samverka bättre. Respekt, frihet och långsiktig hållbarhet för vår natur, ska utgöra grunden för att utveckla en gemensam plan.

5. Kirunas sjuk- och hälsovård. Trots att vi nu fått en annan majoritet i regionen, behöver Kirunas politiska företrädare bättre stå upp för vår sjukvård. Det är en av de viktigaste pusselbitarna för att skapa mer tillväxt. Ett förslag är att företrädare från regionen, kommunen och Kirunas sjukhus, bildar en grupp med fokus på att utveckla Kirunas befintliga- och kommande sjukvård. Den gruppen kan vara en av referensgrupperna när Kirunas nya sjukhus ska vara klart 2026. Gruppen skulle ge oss bättre förutsättningar för en långsiktig utveckling av vår sjuk- och hälsovårdvård.

Läs mer om