Vad är fritidshemmens dag och varför firas den?

Luleå2012-05-07 04:31
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Visste du att fritidshemmen firar en egen dag och varför? Från kanelbullens dag, halloween och ramadan verkar det firas allt mer i dag, men vad är jippo och vad är vad?

Fritidshemmen firar en egen dag med firande som kan se olika ut från stad till stad och mellan olika fritidshem. Parader, ballonger, teaterframträdanden, ansiktsmålning, stövelkastning och mycket mer kan höra till fritidshemmens firande av sin egen dag. Barn, föräldrar, syskon, blivande elever, fritidspedagoger och lärare samlas för att fira en verksamhet värd att firas.

Men åter till frågan varför. Barn minns firanden och glädjen över att fira med sin verksamhet är sannerligen den glädjen som behövs i det livslånga lärandet. Just lärandet som genomsyrar fritidshemmens olika verksamheter är en viktig del av vad vi vill lyfta fram med firandet.

Visste du att fritidshemmen är en viktig plats för många barn och deras lärande, att fritidshemmen har ett uppdrag som kortfattat är att vara en länk i barnens lärande mellan skolan och hemmet? Fritidshemmen får ständigt slåss mot föreställningen om att vara en flumplats eller barnförvaring.

Fritidshemmen är en plats för fritidspedagogiken som har ett spann mellan fler olika ämnen så som etik och livsfrågor, social och medborgerlig kompetens, tekniska, estetiska och praktiska verksamheter, natur och miljö, kommunikation och digital kompetens.

Fritidspedagogiken flätar samman lärande och rekreation för barns bästa och efter FN:s barnkonvention som säger att varje barn har rätt till utbildning, lek, vila och fritid.

Det är fritidspedagogiken vi lyfter fram på fritidshemmens dag, men vilka står bakom; fritidspedagoger eller lärare med inriktning fritidshem (utbildningens nya titel). Firas då fritidshemmens personal på fritidshemmens dag undrar jag som själv arbetar som fritidspedagog/lärare? Lärare och pedagoger ligger 10 000 kronor efter i lön jämförelsevis med andra yrken med samma utbildningslängd.

Var är legitimiteten, var är statusen i vårt yrke? Det undrar jag när vi får ett lönebesked som säger "ni är inte värda mer". Vi som har hand om kommande generationer, vi som är med om framtiden i dag. Kvinnodominerade arbeten är de facto lågavlönade och drabbas ständigt av nedskärningar, så kvinnor drabbas alltså hårdast ekonomiskt.

Vi inom skolans värld vet att barnen också drabbas hårt av nedskärningar. Kvinnodominerade arbeten måste således uppvärderas, främst ekonomiskt och politiker får inte låta barnen betala den ekonomiska krisen.

När vi firar fritidshemmens dag den 8 maj firar vi en pedagogisk verksamhet som är värd att firas för allt vad den gör. Vi firar en verksamhet som är värd att satsas på - satsa på skolan, satsa på lärare och pedagoger som är värda en högre lön!

Läs mer om