Ryska troll psykologisk propaganda

Esa Vuorinen ger sin syn på hotet om ryska nättroll i det svenska valet och sänder med en bild av Blybergstrollet i Unbyn som hon undrar om den också är en inre fiende.

Esa Vuorinen ger sin syn på hotet om ryska nättroll i det svenska valet och sänder med en bild av Blybergstrollet i Unbyn som hon undrar om den också är en inre fiende.

Foto:

Luleå2018-08-09 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

NATO förespråkaren Niklas Nordström tillsammans med kommunalrådskandidaten Claes Nordmark varnar i en insändare för att ryska troll (NSD 6/8-18) ska underminera vårt val i höst och stärka populistiska och icke-demokratiska krafter.

Det man frågar sig är om det finns några bevis på dylik påverkan och varför svenska politiker varnar för rysk påverkan av svenska val?

I USA har man efter Trumps vinst i presidentvalet 2016 hävdat att detta skedde genom stöd av ryska intressen och att ryska nättroll påverkar den amerikanska debatten.

Detta är lite märkligt i ett land som med militärt våld har störtat drygt 60 regimer efter andra Världskriget. Hittills har inga klara bevis lagts fram att det är ryska troll i farten i USA men under den senaste månaden meddelade Facebook att de har stängt 32 ”falska” mejlkonton och hemsidor med hänvisning till detta. Det har dock visat sig att av dessa konton handlar en om försök att organisera en antirasistisk demonstration, en annan om att ordna en anti-Trump demonstration och en tredje om att ordna antikrigsdemonstrationer. Vad övriga handlar om är ej klargjort i massmedia.

Varför varnar svenska politiker för ”ryska troll” idag? Historiskt sett har ”kommunistskräcken” använts i Sverige för att påverka den politiska opinionen. Efter Sovjetunionens fall 1990 har den hänvisningen varit omöjlig men under speciellt de senaste 10 åren har ”rysskräcken” och Rysslands påstådda upprustning använts för att föra Sverige närmare NATO. Detta trots att Ryssland endast lägger ned cirka åtta procent av de resurser som NATO gör på militären.

I en historisk parantes kan man också påminnas om Andrakammarvalet 1928 då de borgerliga partierna varnade för att ”en röst på SAP innebar en bugning för Moskva” (det s.k. kosackvalet). Det är ironiskt att två socialdemokratiska företrädare 90 år senare utfärdar en liknande varning, där missnöjda insändare och röster i sociala medier misstänkliggörs som ryska troll (från Moskva?). Niklas Nordström och Claes Nordmark borde tänka sig för – också i sitt eget partis intresse. Att beteckna kritiker – sakliga eller osakliga – som utländska agenter är sällan en lyckosam strategi.

Sammanfattningsvis så kan man nog konstatera att skrämselpropagandan med ”ryska troll” är ett nytt påfund där man försöker använda sig av en (”lurvig”) yttre fiende för att styra folk i önskvärd riktning.

Läs mer om