Statsministern och finansministern har nu aviserat att det inte blir något femte jobbskatteavdrag på grund av krisen men meddelat att momsen på restaurangbesök ska sänkas. Det duger inte som helhetsgrepp för Sverige i rådande situation. S-ledaren har inte heller presenterat några konstruktiva och framåtsyftande förslag när det gäller att möta de uppseglande hoten mot konkurrenskraft och jobb.
Riksdagens budgetarbete måste innebära åtgärder för att stärka Sverige. Om vi gör rätt öppnas nya möjligheter. Vi i TCO är inte ensamma om att se tre stora systemfel som måsta åtgärdas.
För det första saknar en femtedel av ungdomarna betyg från gymnasieskolan. De har svårt att få jobb och de är överrepresenterade bland dem som hamnar i bidragsberoende.
För det andra saknas framåtsyftande tag när det gäller återkommande studier och därmed nya karriärmöjligheter. Vi behöver mer som stärker individer och ekonomi.
För det tredje tvingas alltför många som blir arbetslösa gå på det som tidigare kallades socialbidrag som kommunen ska betala. Det tränger ut nödvändiga satsningar på god utbildning och omsorg.
Kan vi undanröja de här felen öppnas nya möjligheter för Sverige. TCO h ar fört fram konstruktiva förslag och nu vill vi se blocköverskridande gemensamma tag i riksdagen!
Ge alla ungdomar en bra grundutbildning. Skolan måste få ledarskap och pengar för att klara sin uppgift. Det handlar om att investera i barn och unga. TCO har föreslagit en satsning på ca 1,5 miljarder kr för att inrätta särskilda utbildningscenter i varje kommun och ett särskilt vuxenstudiestöd erbjuds för detta. Erbjudandet är inte villkorslöst.
Den som väljer att inte fullfölja utbildningen bör avstängas från stöd. Pröva nytt! Exempelvis lyckas folkhögskolan ofta där vanliga skolan misslyckats. Men det viktigaste är: Gör något nu!
Ge vuxna möjlighet att återkommande uppdatera sina kunskaper. I den svenska ekonomin omsätts jobben i allt snabbare takt och de nya jobben kräver nya kunskaper. Att uppdatera sin utbildning om man har försörjningsansvar är nästan omöjligt idag. De som mist sin hälsa har också svårt att återkomma i arbete.
Det är inte god långsiktig tillväxtpolitik, det är misshushållning. Staten måste ta ett större ansvar. Det kan också gälla frågor om rehabilitering och andra nödvändiga satsningar som krävs för att på allvar bryta utanförskapet.
Fler måste omfattas av arbetslöshetsförsäkringen. Det har regeringens ekonomiska råd med Lars Calmfors i spetsen redan pekat på. Nu får arbetslösa i stället försörjningsstöd som kommunerna betalar. Det leder i sin tur till minskade möjligheter för kommuner att upprätthålla kvalitet i utbildning och omsorg av barn och äldre.
Vi föreslår att man sänker avgiften till a-kassan till max 150 kronor per månad för att få fler att gå med och bli försäkrade. Vi föreslår också att fler får ut något av försäkringen genom generösare villkor och att taket i a-kassan höjs.
Jag förväntar mig nu att riksdag och regering tar sitt ansvar på de här tre områdena. Behoven av satsningar är uppenbara och de konstruktiva förslagen väntar på att genomföras.
Nu krävs gemensamt ansvarstagande för att säkra en bra framtid. Nu måste politikerna inte bara ta bollen utan också spela i samma lag!