Norrbotten på undantag - höj anslaget till vägarna
Ett livskraftigt Norrbotten bygger på goda kommunikationer. Därför är det viktigt att anslagen till underhållet av vägarna ökar, anser Andreas Lind, Norrbottens handelskammare.foto: magnus pehrsson
Foto: Magnus Pehrsson
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vägverkets hastighetsförändringar bygger på fyra kriterier: tillgänglighet, krockvåld, miljö och kundanpassning.
De tre första kriterierna är ganska självklara: Vägar är till för att man ska ta sig någonstans (tillgänglighet). Det är bra om man inte dör eller slår sig fördärvad innan man kommit fram (krockvåld) och det är naturligtvis bra om naturen runt oss kan besparas lite onödiga utsläpp orsakade av vår framfart (miljö).
Det fjärde kriteriet, kundanpassning, är dock lite klurigare. Med detta menar Vägverket att "hastighetsgränserna skall vara anpassade efter vägens standard så att de uppfattas som rimliga och förståeliga, ger god regelefterlevnad och att körningen upplevs komfortabel av både kvinnor och män."
En 100-väg ska alltså kännas som en 100-väg och en 70-väg som en 70-väg. Något som naturligtvis är bra att ha i åtanke när bedömningarna görs.
När man tittar på sänkningarna som nu görs, vill Norrbottens handelskammare för det första ge Vägverket region norr en eloge. Man har nämligen denna gång fått till en hel mängd undantag och därmed kunnat bibehålla högre hastigheter än vägarnas egentliga klassning medger.
Vägen mellan Överkalix och Kiruna är till exempel rent tekniskt en 80-sträcka, men här har man förmodligen tagit hänsyn till att sträckan har stor mängd långväga person- och godstrafik och att det är relativt få som kör på vägen. Detta är ett undantag som är nödvändigt. Om ni har tid över under semestern, så prova på att köra Överkalix-Kiruna i 80 kilometer i timmen. Sen kommer ni att förstå vad Vägverket menar med kundanpassning.
Sänkningarna som nu kommer att genomföras är kanske inte jättedramatiska, men Norrbottens handelskammare anser det vara av yttersta vikt att dessa sänkningar inte följs av fler. Ett mardrömsscenario är naturligtvis att sänkningarna skulle leda till ett minskat vägunderhåll i Norrbotten. En god vägstandard är nödvändig för att våra norrbottniska företag skall kunna vara konkurrenskraftiga. Ytterligare sänkningar får direkta konsekvenser på viktiga näringar som turism, tillverkande industri och biltestverksamhet. Det kommer även att drabba pendlingen och våra handelsmönster.
Ett livskraftigt Norrbotten byggs på goda kommunikationer. Norrbottens handelskammare kräver därför att anslagen till underhåll av regionens nationella vägar ökar, så att våra vägar bättre kan möta de krav som ställs.
Så kanske Norrbotten slipper leva på undantag framöver.