Den låga kronkursen har räddat tusentals jobb

µ Svar till Ylva Märdell, NSD Debatt den 27 maj.

Luleå2009-06-01 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ylva lyckas inte förklara varför Folkpartiet vill ha en ny folkomröstning om euron samtidigt som man vill hindra folket från att säga sin mening om Lissabonfördraget i sin helhet. Folkomröstningar bör användas för att öka medborgarnas engagemang, inflytande och deltagande i politiken. Folkpartiet vill bara ha folkomröstning när det passar den egna partitaktiken.
När Lissabonfördraget presenterades bad Vänsterpartiet riksdagens utredningstjänst att ta reda på hur mycket ökad makt EU skulle få.
Enligt utredningstjänsten ökar EU:s makt på cirka 100 områden.
På 16 områden införs beslut med kvalificerad majoritet, exempelvis samordning av socialförsäkring ar, straffrätt, polissamarbete och asyl- och invandringspolitik.
På 27 områden införs medbeslutandeförfarande mellan ministerråd och EU-parlamentet, till exempel ekonomisk politik, jordbrukspolitik och liberalisering av tjänster.

Lissabonfördraget leder till militär upprustning. Fördraget innehåller en ömsesidig försvarsförpliktelse mellan EU-länderna (vilket kännetecknar en militärpakt) samt deltagande i offensiva militära operationer utan krav på FN-mandat.
Det är Sveriges riksdag som förlorar inflytande. Makten flyttar längre bort. Makten flyttas dessutom från en folkvald församling till EU:s maktapparat som domineras av en tjänstemannabyråkrati som inte är åtkomlig för väljarna .
Ylva skriver om Lissabonfördraget att "insynen för vanliga medborgare ökar".
I själva verket är det tvärtom. Inom EU har endast kommissionen rätt att föreslå nya lagar, de folkvalda saknar den rätten. Vägen mellan förslag och beslut är stängd från insyn.
Den svenska modellen med offentliga utredningar och remisser saknas. I stället finns en informell påverkan från kapitalstarka lobbygrupper och storföretag. Denna apparat stärks och får makt över nya politikområden i och med Lissabonfördraget. Det är en demokratiförlust som även tar bort insynen för vanliga medborgare.
Folkpartiets vurm för euron skulle vara särskilt skadlig för Norrbotten. Om vi hade följt Folkpartiets linje och gått över till euron efter folkomröstningen 2003 skulle ytterligare tusentals jobb ha hotats inom basindustrin.
Under det senaste året har kronan sjunkit med cirka 20 procent gentemot euron. Det kanske är jobbigt när Ylva ska åka på utlandssemester. Men det hade varit sjufalt värre om exportindustrin skulle ha tvingats sälja malm, stål, skogsprodukter, Volvo-bilar med mera till 20 procent högre priser på en krisande världsmarknad.
Den låga kronkursen har räddat tusentals jobb och mildrat den internationella krisens verkningar i Sverige. Vi bör tacka alla kloka väljare som röstade nej till euron
i folkomröstningen 2003.
Läs mer om