Släpp in politiska partier i skolan

Valdeltagandet i EU-valet bland unga är det lägsta bland alla åldersgrupper på endast 44%. En stor anledning till varför så få röstar ligger i att man känner att man kan något om EU, skriver representanter från Moderat skolungdom i en insändare.

Det offentliga måste låta oss nå ut till unga på skolorna, skriver representatner från Moderat skolungdom i en insändare.

Det offentliga måste låta oss nå ut till unga på skolorna, skriver representatner från Moderat skolungdom i en insändare.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2024-05-14 05:57
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Då vi från Moderata ungdomsförbundet ber om att få komma och diskutera politik med eleverna på vissa skolor får vi kalla handen. Men när Socialdemokraternas partiledare knackade på dörren till samma skolor i februari under hennes Norrbottenturné blev hon välkomnad med kaffe & bullar (TT, 31/1-23). I dagsläget är det endast en liten andel av gymnasieskolorna vi är välkomna på, om det beror på att de tror att vi tillhör den populistiska högern eller om det är för att man inte vill politiskt utbilda sina elever kan jag inte svara på. Problematiken i att vi inte får komma in på skolorna är att eleverna inte får den politiska kunskap de behöver för att kunna göra ett informerat val till Europaparlamentet och därmed riskerar vi att tappa valdeltagandet till detta och i sin tur skada demokratin.

Valdeltagandet i EU-valet bland unga är det lägsta bland alla åldersgrupper på endast 44%. Dessutom var det den enda åldersgruppen där färre röstade 2014 än 2019. En stor anledning till varför så få röstar ligger i att man känner att man kan något om EU. Vår uppgift som ett ungdomsförbund är att möta unga och prata om vår EU-politik och få unga intresserade av dessa frågor. Den mest naturliga mötesplatsen för oss och ungdomar är ute på skolorna där man på riktigt kan diskutera dessa viktiga frågor. Därför är det så viktigt att vi tillåts besöka skolor och ge unga den information de behöver för att göra sin röst hörd vid valurnorna i juni.

Förutom att öka valdeltagandet skapar även ungdomsförbunden framtidens ledare. I en värld som så uppenbart inte är gjord för oss unga, med allt från extrema bostadsköer till sämre ekonomi, behöver vi ha politiker i Bryssel som kan föra vår talan. I en representativ demokrati är det nödvändigt att folket faktiskt representeras i parlamenten, och när lika många i Europaparlamentet som är under 30, sex stycken, heter Martin, enligt YFJ, måste vi få fler unga att leda unionens utveckling in i framtiden. MUF har skapat många av dagens främsta moderater, så för att få fler unga att föra Sveriges talan i EU måste våra skolor släppa in oss.

Skolan har ett ansvar att fostra eleverna till att bli demokratiska medborgare. En stor del i detta är att låta eleverna få tillgång till så många perspektiv som möjligt, alltså högern likväl vänstern. När man väljer att inte släppa in de politiska ungdomsförbunden går man direkt från sitt uppdrag och tar bort möjligheten för eleverna att bilda sig en nyanserad bild av det politiska landskapet. I skolan förtjänar alla ungdomar möjligheten att lära sig om det politiska klimatet både genom en rättvis undervisning men också genom kontakt med de politiska partierna och ungdomsförbunden. Vi kräver nu att skolorna ska släppa in oss runt om i hela landet för att ge ungdomarna möjligheten att fostras inom den svenska politiken.

Det offentliga måste låta oss nå ut till unga på skolorna. Som vi nämner ovan har unga redan nu ett väldigt lågt deltagande i EU-valet, vilket är väldigt oroande för vår demokrati. Om unga ska kunna få sina röster hörda måste det drivas in i politiken. Till exempel att vi, som ungdomar, skriver denna artikel och ber om en förändring är ett litet exempel på vad vi unga kan göra. Skolor måste låta oss ungdomsförbund bli insläppta på deras skolor. En viktig åtgärd är att öka närvaron av ungdomsförbunden i skolorna. Att fler elever blir engagerade i politiken är något som vi i Sverige ska sträva efter, eftersom det är vi unga som är framtiden.