Vittangigrafit viktigt bidrag i arbetet med klimathotet

De utdragna tillståndsprocesserna är ett stort problem skriver Talga AB som vill i gång och bryta grafit kring Vittangi, detta för tillverkning av batterier.

Cirka en mil väster om Vittangi ligger Nunasvaara där en av världens mest höghaltiga grafitfyndigheter finns, skriver Talga AB som vill börja bryta den för att den visat sig lämpad till batterier.

Cirka en mil väster om Vittangi ligger Nunasvaara där en av världens mest höghaltiga grafitfyndigheter finns, skriver Talga AB som vill börja bryta den för att den visat sig lämpad till batterier.

Foto: Jonny Vikström

Debatt2022-08-15 20:22
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om inte mer görs slår enligt FN klimatutsläppen i taket om åtta år. 2030 missar vi då Parisavtalet om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Människan kan rädda sin värld, men vi måste alla arbeta hårdare för det.

Ett viktigt steg var att EU den 28 juni enades om att stoppa nya fossildrivna bilar från 2035. Det låter som för sent, men billtillverkarna tar inte risken att vänta. Elektrifieringen sker nu och kräver batterier. 

Att göra batterier är en lång produktionskedja av teknik, kunnande och olika råvaror, både återvunna och nya. Talga är redo att här i Norrbotten etablera två för Europa unika länkar i kedjan.

I Nunasvaara och Niska utanför Vittangi finns en av världens mest höghaltiga grafitfyndigheter, som utpekats som riksintresse för mineraler. Den fina grafiten, vars struktur dessutom visat sig vara särskilt lämpad för batterier, är sedan länge känd. Våra investeringar i undersökning ända sedan 2011 har påvisat ny omfattning och kvalitet.

Batteriernas anodhalva görs av grafit. Idag är batterier till elfordon beroende av syntetisk grafit. Det traditionella sättet för framställning är klimatfientligt genom att råolja kokas i veckor till grafitpartiklar, till på köpet nästan helt i Kina och med kolkraft. Detta kan Vittangigrafiten helt ändra på. Vi vill dessutom vidareförädla anodmaterialet i en ny fabrik på Hertsön i Luleå. En pilotanläggning för varuprover öppnade i april i år tillsammans med Swerim.

En studie av Hitachi ABB påvisar det låga klimatavtrycket av Talgas batterianoder som jämfört med traditionell syntetisk grafit kan minska klimatavtrycket med 96 procent eller 2 300 kilo koldioxid för varje ny elbil. Senaste rönen visar att Vittangigrafiten räcker till 60 miljoner elbilar. Bidraget till Europas och världens klimatomställning blir enormt, om vi får lov att göra jobbet.

En mineralfyndighet kan inte flytta. Ansvaret som detta innebär har lett oss till att utgå från förutsättningar om minimal miljöpåverkan, respektfull samexistens med rennäringen och annan markanvändning samt bästa efterbehandling. Med hänsyn till vattendrag läggs förädlingen vid kusten.

Inför och under provbrytning har Talga visat att vi med betryggande marginal klarar samtliga hårda miljökrav från svenska myndigheter och domstolar. En stor utmaning är att tidsåtgången för tillståndsbeslut är så oförutsägbar. De elva fordonstillverkare och 37 producenter av batteridelar som nu provar anoderna från Norrbotten behöver för att teckna kontrakt veta om och när vi kan leverera.

I vårt enträgna arbete uppmuntras vi av att alla riksdagspartier erkänner att de utdragna tillståndsprocesserna är ett stort problem. Samtidigt har hittills vare sig regering eller opposition lämnat konkreta reformförslag. Utredande pågår sedan länge. För att industrin ska kunna göra sitt jobb i klimatutmaningen behöver politiken göra sitt. Det positiva vi anar, utan att det är klart uttalat, är att myndigheter och domstolar insett att de måste jobba snabbare med tydligare tidsplaner och inte heller emot varandra.

Talga skulle välkomna en reform som innebär att lokalsamhället, dess natur och kultur kan tillförsäkras jobb, inkomster och en hållbar framtid. Ett framsteg vore även om företag kan avtala om kompensatoriska åtgärder med samebyar och andra markanvändare istället för domstolsprocesser där alla blir förlorare.

Klimatomställningen kan inte vänta. Vi behöver alla ge vårt bidrag.