Vilket samhälle vill vi leva i?

Regeringen investerar 7,5 miljarder i välfärden satt jämföra med skattesänkningar på 26,7 miljarder. Människor förtjänar bättre, skriver Katarina Burman (V).

Det behövs ett enat stark vänsteralternativ för att visa på en ny inriktning för Sverige, skriver Katarina Burman (V) gruppledare i Kalix.

Det behövs ett enat stark vänsteralternativ för att visa på en ny inriktning för Sverige, skriver Katarina Burman (V) gruppledare i Kalix.

Foto: Pressbild Folkhögskolans journalistlinjen Kalix

Debatt2024-10-09 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag känner inte igen mig i det land där jag är född och uppvuxen, där jag gått i skola och fått min universitetsutbildning. Där jag arbetar som lärare och varit engagerad i föreningsliv och idrott.
Ett land som jag alltid varit stolt över på resor runt om i världen.
Ett land som stått för humanitet, jämställdhet, jämlikhet, ett starkt och utvecklat socialförsäkringssystem, välfärd, trygghet och rätt till ett meningsfullt liv för alla människor. Bostad, arbete och god hälsa.
Ett Sverige för vi håller ihop och utvecklar vårt gemensamma.Ett samhälle där ingen lämnas efter och vi har en god kvalitet på hälso- och sjukvården, äldreomsorgen och skolan. Ett humant samhälle där vi känner trygghet och möjligheter till ett värdigt liv.
Det är inte det samhället vi lever i idag.
Regeringen lade i nyligen fram sin budget, en budget som kommer att leda till ökade klyftor och splittring, ett än mer blödande Sverige.
Efter den kraftiga inflationskrisen där välfärden och hushållen fått nära kostnaderna så har regeringen lagt korten på bordet. Det här är en regering för eliten och inte för vanliga människor.
”Det ljusnar vid horisonten” säger Elisabeth Svantesson när hon berättar om regeringens höstbudget. I nästa mening så redovisar hon skattesänkningar som kommer att ge henne och andra med lika hög inkomst 48.000 kronor mer i plånboken. Den genomsnittliga arbetare får 200 kronor mer i månaden kvar i plånboken.
Människor förtjänar en bättre budget än regeringens budget. Det är ett hån mot välfärden och de hushåll och företag som vänt på varje krona under de senaste årens kostnadskris. Sverige har ett enormt stort behov av investeringar det kan vi alla förstå som sitter i ett väntrum till en hälsocentral eller akutmottagning. Som sökt hjälp inom psykiatrin eller försökt hitta en plats på ett särskilt boende till sin gamla förälder. Som försökt hitta en bostad att hyra till ett rimligt pris eller försökt åka tåg.
Om politiken inte gör de kraftiga investeringar som behövs i välfärden, i skolan, i hälso- och sjukvården, äldreomsorgen, bostadsbyggandet, i svensk infrastruktur, så kommer nästkommande generation att få bära en enorm investeringskuld. I det här läget väljer SD-regeringen att utöka jobbskatteavdraget för de som redan tjänar mest, vilket kostar staten 11 miljarder kronor nästa år. Ungefär samma summa som Sveriges kommuner och regioner hade förväntat sig i underskott 2024. Vidare presenterar regeringen ett förslag om att skattebefria de första 300.000 kronorna på investeringsparkonton. Medianbeloppet för sparare är 77.000 kronor och medianbeloppet gör de flesta är 0 kronor då drygt 7 miljoner svenskar saknar ISK-konton.
Vinnarna är de som har mest på sina konton de med de största beloppen på sina konton.
Detta kostar skattebetalarna 10 miljarder om året. 
Regeringen investerar 7,5 miljarder i välfärden satt jämföra med skattesänkningar på 26,7 miljarder.
Nu presenterar oppositionen snart sin budget och det är nu det behövs mer vänsterpolitik än någonsin.
Det behövs ett enat stark vänsteralternativ för att visa på en ny inriktning för Sverige.
En väg där vi inte splittrar samhället mera utan istället sluter klyftorna i inkomster, välfärd och hälsa. Det här är en väg som leder till större splittring och ett blödande land. Jag hoppas att detta kommer fler och fler människor att se och förstå nu då vi går in i andra delen av mandatperioden och valet 2026 närmar sig.
Det är hög tid att Sverige kan bättre och förtjänar bättre.