Vikten av att höra kommuninvånarna

Protest mot skolnedläggningar i Luleå.

Protest mot skolnedläggningar i Luleå.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Debatt2020-11-27 21:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En fråga jag brinner för är att invånarna ska vara med och forma kommunen de bor i. Varför? Därför att det är nödvändigt för att hålla ihop samhället. 

Idag ser vi hur unga på landsbygden förlorar tron på demokratin. Det är inte utan orsak. Landsbygden har förlorat mer och mer av sin samhällsservice år efter år efter år. Oavsett vad politikerna har lovat eller hävdat så har utvecklingen inte hejdats. Samtidigt har klyftorna ökat. Och de flesta styrande politiker har under hela utvecklingen sagt att “allt är bra”. 

Det här har skapat en befogad irritation hos människor som inte bara har känt sig som att de inte blivit hörda, de har verkligen inte blivit hörda. Det är sorgligt att de som har lyckats beskriva och fånga upp vad de här människorna varit med om i många fall är högerpopulisterna. Den starka vågen av populism som vi är mitt inne i nu kommer som en effekt av att den etablerade politiken inte har klarat sitt uppdrag. Populisterna vill förstöra demokratin. Jag vill ta med invånarna i besluten och göra demokratin till något alla är en del av.

Jag kan visa vad jag och mitt parti vill, men för allas skull måste också den styrande majoriteten i kommunen klara av att bära det här. Beskeden från S och M efter folkomröstningen visar en ansats att ändra på attityder och arbetssätt som tyvärr har drivit utvecklingen åt helt fel håll i Luleå de senaste åren. Såklart är det önskvärt att det fortsätter. Om S och M inte klarar detta vill jag att du ska veta att det finns andra som tänker annorlunda.