För att alla barn ska få en rättvis chans måste resurserna fördelas efter alla elevers behov. Så är det inte idag. Marknadsexperiment och vinstintressen har skapat stora skillnader och orättvisor i barns och ungdomars utbildning. Vi socialdemokrater vill ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan. Skolan ska drivas av viljan att göra det bästa för alla elever, inte av marknadskrafter och vinstbegär.
Alla skolor ska vara bra. Föräldrar ska kunna välja den närmaste skolan för sina barn och veta att där får de god undervisning och har en trygg skolmiljö. Alla skolor ska ha en väl fungerande elevhälsa. Kommunala skolor och friskolor som har fokus på bästa tänkbara undervisning och skolmiljö där överskott av verksamheten återinvesteras till elevernas bästa kan bidra till detta, men för att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan vill vi göra vissa förändringar:
Vi vill förbjuda vinster i skolan. Den är orättfärdigt och ineffektivt att skattemedel som är avsatta till barns utbildning går till privata vinster. Endast 69,7 procent av friskolornas lärare är behöriga. 84,5 procent av lärarna i kommunala skolor är det. Obehöriga lärare är ett sätt att hålla kostnader nere. Överskott av verksamheten ska inte hamna hos riskkapitalister eller politiska och religiösa organisationer.
Vi vill införa ett skolval utan kö. Kösystemet gör att föräldrar kan paxa plats på en viss skola redan när barnet föds. De som flyttar och de som inte är insatta i systemet har sämre möjligheter att få den skola de önskar. En granskning visar också att många friskolor kringgår kön och väljer bort vissa elever, till exempel barn som de tror är besvärliga, barn med svag socioekonomisk bakgrund och barn med funktionsnedsättningar. Vi vill ha ett gemensamt val på lika villkor, utan kö, till alla skolor, som administreras av det offentliga.
Vi vill sänka skolpengen till friskolor. Skolpengens grundbelopp är detsamma till alla skolor. Kommunerna är skyldiga att erbjuda alla barn en skolplats nära hemmet. Friskolorna har inget sådant krav. Om en friskola stängs måste kommunen erbjuda eleverna en skolplats. Det är inte befogat att friskolor får lika mycket i bidrag som kommunala skolor får trots att de inte har samma ansvar.
Vi vill införa kommunalt veto vid etableringar av friskolor. Kommunen har ansvar för att planera så att alla barn får en skolplats i närhet till hemmet. Det gör det rimligt att kommunen kan bestämma var det ska finnas skolor.
Vi vill förbjuda religiösa friskolor. Ett undantag i regelverket gör att friskolor kan ha en religiös profil. Därmed får trosutövning förekomma under skoldagen. Religionsfrihet är grundlagsskyddat, men skolans verksamhet ska bygga på vetenskap, saklighet och allsidighet, inte på trosutövning.
Vi vill att offentlighetsprincipen ska gälla friskolor. Friskolor finansieras av skattepengar och utövar myndighet i myndigheters ställe. Det är rimligt att medborgare och medier ska ha samma insyn i friskolornas verksamhet som de har i kommunala skolor.
Vi vill att skolor med stora brister ska kunna stängas. Dagens elever är samhällets framtid. Rättvisan i skolan måste öka, skolsegregationen minska och elevernas undervisning och behov vara i centrum i alla skolor. Därför är det viktigt att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan.