Vi vill att kyrkan tar ansvar för hållbart skogsbruk

Kyrkans skog ska brukas hållbart, skriver Miljöpartister i Svenska kyrkan De gröna.

Kyrkans skog ska brukas hållbart, skriver Miljöpartister i Svenska kyrkan De gröna.

Foto: Elisabeth Hedman

Debatt2021-09-01 20:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Miljöpartister i Svenska kyrkan De Gröna vill att Svenska kyrkan ska genom sitt sätt att uppträda och verka i samhället gå före och bidra till en hållbar samhällsutveckling. Det ekoteologiska förhållningssättet bör genomsyra kyrkans förvaltning, lärande om skapelsen, det diakonala arbetet, själavården och gudstjänstlivet.

Vi strävar efter en helhetssyn på Guds skapelse; människan, naturen och kommande generationer. Den andliga dimensionen är därför avgörande för att ge perspektiv och medvetenhet. Hela den gränslösa skapelsen är Guds verk. Vi älskar den och vi vill att kyrkan ska vårda den som en herde och trädgårdsmästare.

En del av oss älskar att plocka bär och svamp, sitta vid en sjö med ett fiskespö. Andra vill ta en löprunda eller promenad med hunden. Vi vandrar, tältar och finner ro i naturen. De sista urskogarna och naturskogarna behöver skyddas och den skog som brukas måste brukas hyggesfritt på ett hållbart sätt. Allemansrätten är lika fantastisk som unik. Men vad är den värd utan levande skogar där det växer bär, där det lever fisk i sjöar och älvar, där friluftsliv, rennäring och ett hyggesfritt skogsbruk ger mervärden.
Vi vill att Bottenviken ska vara en kärnkraftsfri zon. Hela ekosystemet i Bottenviken är idag hotat där fiskbestånden blir allt mindre då ekonomiska skäl inför beslut går före ekologiska skäl, vilket medför att hela Bottenvikens ekosystem hotas.

Vi vill att kyrkan tar aktivt ansvar för ett långsiktigt hållbart skogsbruk och successivt inför hyggesfritt skogsbruk enligt Naturkulturmetoden i sina egna bestånd. I de 2-3 nordligaste stiften är
Naturkulturmetoden den mest utforskade och lämpligaste. Ingen nyplantering av contorta får ske då contorta på många sätt kan ses som en invasiv art som dessutom är ett gissel för renskötsel.
Kyrkan har ett ansvar för att den jordbruksmark som ägs av Svenska kyrkan används på ett hållbart sätt och att det som produceras där kan leva upp till vad som är ekologiskt hållbart. Kyrkan kan ge förutsättningar för en bättre matproduktion genom att arbeta för ett hållbart kretsloppsjordbruk på den mark kyrkan äger.

Betesdjur är viktiga för bevarandet av jordbrukslandskapets biologiska mångfald.
MPSK De Gröna vill verka för naturliga kretslopp, etiskt godtagbar djurhållning i stället för handelsgödsel och kemiska bekämpningsmedel.

Vi menar att ett reflekterande engagemang i Svenska kyrkan leder till en medvetenhet om att global rättvisa, solidaritet, etiskt förvaltarskap och medmänsklighet är viktigt. Vår politik vilar på en solidaritet som kan uttryckas trefaldigt:
- solidaritet med världens alla människor,
- solidaritet med skapelsen,
- solidaritet med kommande generationer.

Vi vill att vår kyrka ska medverka till ett fördjupat samarbete lokalt och regionalt kring planering och prioritering i syfte att svara upp mot det fossilfria samhällets behov.