Vi tar vårt ansvar, Byggnads måste ta sitt!

Debatten om fusket i byggbranschen fortsätter.

Debatten om fusket i byggbranschen fortsätter.

Foto: Helena Landstedt/TT

Debatt2021-12-20 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Byggnads debattinlägg i NSD den 17 december.

Byggnads utgår i vanlig ordning från att de som bär hela ansvaret och skulden över att det finns byggkriminalitet är Byggföretagen. Det är ett snävt och förenklat sätt att se på saken. Men det är också kontraproduktivt att förneka att allt ansvar ligger hos arbetsmarknadens parter.

Kollektivavtal ett grundkrav för medlemskap i Byggföretagen, och därför gör vi som medlemsorganisation löpande kontroll och uppföljning av våra medlemmar. De företag som inte uppfyller våra krav, kollektivavtal eller inte kan skriva under på våra medlemskriterier och vår uppförandekod nekas medlemskap eller kan uteslutas.

För våra medlemsföretag – som måste konkurrera i upphandlingar mot företag som satt i system att kapa kostnader genom fusk, icke kollektivantalsenliga villkor, utnyttjandet av arbetskraft och usla arbetsförhållanden – är kampen mot arbetslivskriminalitet viktig.

Byggföretagen erkänner också att vi är beroende av att Arbetsmiljöverket, Polisen, Skatteverket och andra berörda myndigheter har resurser för att kunna utföra kontroller, vi tar inte lagen i egna händer, men vi har ett proaktivt arbete så att politiken genom lagar underlättar arbetet för myndigheterna med bland annat en ny sekretesslag så att vi kan komma åt den organiserade kriminaliteten. Det ska vara lätt att göra rätt för beställare, vare sig de är medlemmar hos Byggföretagen eller andra företag och kommuner.

Nyligen kom KTH ut med rapporten ”Rättvist Byggande, byggkriminalitet och Sveriges sekretesslagstiftning” som lyfter frågan kring hur svårt det kan vara att undersöka företag inom bygg som ska upphandlas. Men för att nå framgång i arbetet för sund konkurrens måste också Byggnads ta ett större ansvar, i synnerhet när det gäller deras egna hängavtal.

Hängavtal tecknas direkt mellan fack och företag och i takt med att arbetsgivarorganisationerna skärper sina kontroller för medlemskap har hängavtalen blivit fuskföretagens smitväg in till de offentliga och privata byggupphandlingarna. Detta eftersom kontroll och uppföljning av kollektivavtalsvillkoren i dessa hängavtal visar på enormt stora brister.

Mot bakgrund av det partsgemensamma ansvar vi har för att verka för sund konkurrens och en sund byggsektor så är det uppseendeväckande att Byggnads dessutom hävdar att det inte ligger inom deras ansvarsområde att följa upp och kontrollera företag med hängavtal.

Nyligen publicerade tidningen Byggnadsarbetaren artikeln ”Hängavtalet biljett in för skurkföretag”. Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin svarade på kritiken enligt följande:

– Är det vår uppgift som fackorganisation, att se vilka som är dömda för ett eller annat brott? Nej, det tycker inte jag. 

Att fuskföretagen, via ett hängavtal med facket kan planka in på svensk byggmarknad borde vara oacceptabelt för alla som kämpar mot arbetslivskriminalitet.

Vi välkomnar därför Byggnads vilja att engagera sig mot byggkriminalitet och ser fram emot att de städar upp bland sina hängavtal. Det ligger i Byggföretagens, våra medlemsföretags och i samhällets intresse och det är en förutsättning för att säkra upp en byggbransch för schyssta affärer, med schyssta byggare.