För oss som lever i Norrbotten är det uppenbart hur enormt viktig gruvnäringen är för våra lokalsamhällen. Tack vare gruvnäringen skapas jobb, skatteintäkter och välstånd som gör att vår del av Sverige idag kan stoltsera med en arbetslöshet under rikssnittet och en optimism om framtiden som aldrig skådats.
Sverige är ett av EUs rikaste länder när det gäller tillgången till mineral och metaller. När EU listar de mest kritiska råvarorna för Europeiska industrin visar det sig att en stor del av dessa finns i Sveriges berggrund. Tillgången till metaller och mineral är avgörande för det moderna samhället och inte minst för att nå klimatmålen. Frågan har ytterligare aktualiserats i och med coronapandemin när leverantörskedjor snabbt har brutits och gränser stängts. Dessutom visar det säkerhetspolitiska läget i världen att EU måste minska sitt beroendeförhållande av import från länder i andra delar av världen, till exempel Kina, där också arbetsförhållanden och miljöhänsyn inte är av samma kvalitet som i EU.
Från Norrbotten är vi stolta över att vi, med våra naturresurser och vårt kunnande, kan bidra till att vi kan skapa värden som möjliggör klimatomställningen. Inte bara i Sverige, utan också inom EU och andra delar av världen när våra råvaror omvandlas till klimatsmarta lösningar.
Vi som verkar i norra Sverige har sett den här utvecklingen snabbt växa fram och det är tillfredställande att höra EU-kommissionens ordförande ofta nämna oss i norra Sverige som föredöme inom den gröna omställningen. Exemplen som hjälper till att illustrera den spännande utvecklingen i norra Sverige är etableringen av Facebooks datacenter, LKABs utveckling som driver samhällsomvandlingen i Malmfälten, testindustrin inom en rad områden såsom energi, material, bilar och rymd, tillkomsten av Hybrit, utvecklingen av nya järnmalmsprodukter, Talga, Northvolt och H2 Green Steel. Detta är tydliga exempel på det som händer i norra Sverige och i kölvattnet av det uppstår en mängd nya företag där jobb skapas. Gymnasieskolor, vuxenutbildning och universitetet bedriver utbildning och forskning för att stötta utvecklingen och förbereda arbetskraften på den spännande tid vi lever i.
Gruvnäringen är det stora dragloket och utan den skulle inte mycket av det som nu sker norra Sverige bli verklighet. Vi vet att för Sverige betyder gruvnäringen mycket för ekonomin, men det är än mer tydligt om vi tittar på utvecklingen för oss i norr. I en rapport från gruvbranschens organisation Svemin är det så mycket som 5 procent av jobben och 20 procent av den regionala BNP som genereras av gruvnäringen i Norr- och Västerbotten. Vi som lever i den verkligheten och som ser det som sker omkring oss vet också att det är sant. Hela vår region är beroende av att vi har en gruvnäring som växer och utvecklas.
Vi som är verksamma i Norrbotten välkomnar det skifte i budskap regeringen har med en näringsminister som uttalat sig positiv till gruvnäringen. Gruvnäringen i Sverige är ledande i teknik och miljöskydd och med positiva dialoger måste alla verka för att gruvor kan etableras även om det finns motstående intressen i samhället. Vi hoppas se ännu fler orter där jobb skapas som kan bidra till att våra unika mineraler kommer till nytta för klimatomvandlingen. För att skapa incitament för nya etableringar inom gruvverksamhet är det viktigt att hela samhället känner en delaktighet och där är det viktigt att delar av värden som skapas vid exploatering av naturresurser stannar lokalt/regionalt. Den tid vi lever i kräver att Sverige är med och bidrar med våra tillgångar om EU ska klara de högt ställda målen att minska utsläppen av koldioxid och minska beroendet av import från en alltmer osäker omvärld.