Norrbotten har landets näst högsta självmordstal för barn och unga. Norrbotten har de senaste 5 åren förlorat 47 barn och unga efter en självmordshandling.
Det är en fruktansvärd förlust för närberörda och en förlust för hela samhället. Det är också situationer där vi borde säkra att liknande förlopp inte uppstår igen. Det ställer krav på oss att arbeta aktivt och medvetet med att främja den psykiska hälsan och minska risker för självmord i samverkan mellan aktörer i vårt samhälle och satsningar på arbetet med Nollvision för Suicid.
Viktigt för politiker i Norrbotten är att vi kräver att kommuner och regionen har tydliga handlingsplaner för att öka den psykiska hälsan och minska risker för självmord. Planer som inkluderar en mängd berörda aktörer både i offentlig sektor och i civilsamhället.
Boden är den enda kommunen med aktivt arbete som inkluderar en handlingsplan förberedd för politiskt beslut. I Piteå och Luleå pågår arbete men i övriga kommuner är insatserna begränsade enligt enkät av Suicid Zero.
Region Norrbotten har fortfarande inte uppfyllt målsättningen att alla regioner ska ha en gemensam övergripande handlingsplan med kommuner, samhällets myndigheter och civilsamhället. Ett arbete som inkluderar en regional samordnare som kan stödja arbetet. Idag är många verksamheter oklara över hur deras uppdrag påverkar människors psykiska hälsa och vilka reaktioner som deras handläggning kan orsaka. Med en regional handlingsplan får vi en betydligt bättre möjlighet att bli framgångsrika i vårt arbete.
Som Läkare/psykiater och tidigare regional samordnare i Örebro län vill jag förstärka medvetenhet om att Självmordsprevention innebär aktivt arbete i bred samverkan i vårt samhälle.
Som politiker vill jag mana till samsyn i denna livsfrämjande fråga för människors framtid och trygghet i vårt län. Viktigt är att öka förståelsen för hur den psykiska ohälsan kan övergå i en självmordsnära process och vad vi kan göra för att minska riskerna. Utbildningar och medvetna insatser inom området hos aktörer i samhället innebär också ökad kunskap hos anställda. De bidrar i sin tur till spridning i samhället av kunskap och förståelse för vad som kan främja hälsa och vad som kan innebära en risk.
En satsning på suicidprevention kan rädda liv och förbättra framtiden för många människor. Det berör oss var och en och det berör oss som medmänniskor i de sammanhang där vi är och verkar. Det är tillsammans vi kan göra framsteg med Nollvision för självmord i vårt län.