Varför är tre av fyra företagare män?

Av landets cirka 500 000 företagare lyfter Företagarna att endast drygt var fjärde är kvinna (27,6 procent). "Företagande ska vara ett livsstilsval lika tillgängligt för alla, oavsett kön och bakgrund" skriver de.

En av länets företagare, Anki Granström, utsågs i april i år till Årets landsbygdsföretagare på Bodens näringslivsgala. Fler av hennes slag behövs, anser Företagarna som oroas över att bara var fjärde företagare i Sverige är kvinna.

En av länets företagare, Anki Granström, utsågs i april i år till Årets landsbygdsföretagare på Bodens näringslivsgala. Fler av hennes slag behövs, anser Företagarna som oroas över att bara var fjärde företagare i Sverige är kvinna.

Foto: Petra Älvstrand

Debatt2023-11-30 09:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Låt oss vara tydliga: Det saknas inte förebilder när det kommer till kvinnors företagande. Ta till exempel Årets Unga Företagare i Sverige, Madelene Törnblom, som driver e-handelsfenomenet Maya Delorez. Hon har revolutionerat klädseln för ryttare i hela världen och hästnäringen utgör en marknad med enorm tillväxtpotential. 

Förebilder är inspirerande men kan inte förväntas förändra världen. Berättelsen behöver skrivas om så att kvinnor som driver företag främjas som en viktig resurs för att stärka den svenska konkurrenskraften. 


Tillväxtverket har nyligen presenterat en analys av statliga åtgärder under åren 2006 till 2020. Resultaten visar att kvinnors företagande har satts i relation till mäns företagande och hanterats som något underordnat och avvikande. Statens åtgärder har därför utformats kompenserande för att hantera ojämlikheter snarare än främjande av tillväxt.


Det kommer för Sveriges del bli en lång resa. Data visar att av landets cirka 500 000 företagare är endast drygt var fjärde kvinna (27,6 procent). Företagarna vill att företagande ska vara ett livsstilsval lika tillgängligt för alla, oavsett kön och bakgrund. Vi ligger en bra bit under EU-snittet på 33,1 procent kvinnor som företagare.


Vad behöver då göras för att främja att fler kvinnor startar, driver men också växer företag i Sverige? Även om det är relativt enkelt att starta företag i Sverige finns det gott om politiskt beslutade hinder som hämmar företagares jobb- och välfärdsskapande. Genom att modernisera trygghetssystemen går det att öka rörligheten mellan och kombinationen av företagande och anställning.
 

En annan faktor är vikten av att hitta idéer som löser problem och att skola in kreativa insatser tidigt via utbildningssystemet. Att kunna testa om en affärsidé flyger, till exempel genom UF-företagande, bör göras tillgängligt för fler och på fler utbildningar.


Det krävs också en väl fungerande tillgång till krediter för att i högre utsträckning kunna förverkliga sina idéer. Det gäller för att låna till att starta eller investera i ett befintligt företag. Men utlåningen ligger på låga nivåer – hushållens lån är 23 gånger högre. Regelverken behöver utvärderas med utgångspunkt i den tillväxtpotential som finns.


Slutligen, det är viktigt att mäta och följa upp faktiska utfall. Det gäller offentliga kapitalkällor, men även kvinnors företagande så att vi kan följa utvecklingen och kurskorrigera på ett enhetligt sätt. För vi vet att företagande är smittsamt och att den outnyttjade potentialen är enorm.