Var var du när nazismen fick plats på bästa sändningsti

Mörka tider ligger framför oss, och nu är det dags att välja sida i historien, skriver Kiki Knezevic, Socialdemokrat i Luleå.

Kiki Knezevic har valt sida. "Kommer aldrig sluta kämpa mot fascismen."

Kiki Knezevic har valt sida. "Kommer aldrig sluta kämpa mot fascismen."

Foto: Magnus Stenberg

Debatt2025-01-30 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klumpen i magen har inte försvunnit. För första gången på åratal drömde jag mardrömmar. Världens rikaste man heilar framför ett enormt publikhav, och jublet ekar så högt i rummet att jag nästan trodde det var fel på mina högtalare. Hur kunde det bli så här? Var gick det snett?

En del av mig önskar att det fanns ett enkelt svar. Att det handlar om att medborgarna i USA är verklighetsfrånvända och saknar utbildning. Men så är det inte. 42% av Trumps väljare har en akademisk examen, och 39% av de amerikanska väljarna angav att deras viktigaste fråga var det ekonomiska läget. Migration kom på andra plats, där 20% ansåg att det var en av de viktigaste frågorna. De röstade alltså utifrån sin egen verklighet – och många av dem är välutbildade. 

Så vad gick snett? Hur gick vi från en debatt om ekonomiska konsekvenser av inflationen till att Elon Musk, med miljontals tittare, heilar? Inte en, utan två gånger. För att förstå det måste vi först förstå vem Elon Musk är och hur han förändrats. 

Hans relation till Trump började redan 2016. Då sade Musk i en intervju med CNBC att Trump inte var lämplig som president. Han menade att Trump saknade den karaktär som reflekterar USA. Det låter skrattretande i dag med facit i hand. År 2017 fördömde Musk också beslutet att lämna Parisavtalet och betonade att klimatförändringarna är verkliga. Ändå stod han där den 20 januari 2025 och såg på när Trump, för andra gången, skrev på en presidentorder om att USA skulle lämna Parisavtalet. 

Om vi spolar framåt till juli 2022, twittrade Musk att Trump borde "hänga upp sin hatt och åka mot solnedgången". Men i september 2023 skedde en vändning. Musk började tala om behovet av en mur mot Mexiko. Juli 2024 sade han att han inte skulle donera pengar till någon kandidat, men i augusti kom nästa steg: Musk föreslog att Trump skulle skapa en effektiviseringskommission och att han själv borde leda den. 

Sedan började han synas på Trumps kampanjmöten. Han var med på Trumps valvaka. Efter valvinsten blev det officiellt att Musk skulle leda ett nytt "effektiviseringsdepartement". Deras relation blev allt närmare. De blev Helan och Halvan. Piff och Puff. Batman och Robin. 

Därför var det ingen överraskning att Elon Musk stod på scenen på Trumps installationsdag för att tacka väljarna. Han hade varit en nyckelspelare i Trumps valkampanj, donerat pengar, använt sitt inflytande och blivit 100% högerkonservativ. Samma man som bara dagar tidigare stöttat det tyska ytterhögerpartiet AfD stod nu och heilar på scenen. 

Direkt efteråt såg vi högerdebattörer komma med bortförklaringar. Vissa påstod att Musk gjorde det på grund av sin autism, andra menade att det var en "romersk salut". Låt mig vara tydlig: alla jag känner med autism skulle aldrig få för sig att göra en sådan gest – inte en, och definitivt inte två gånger. Och en snabb googling räcker för att förstå att "romersk salut" är en fascistisk hälsning, förbjuden i flera länder. 

Mörka tider ligger framför oss, och nu är det dags att välja sida i historien. Vi ser hur normaliseringen av extremhögern sker mitt framför våra ögon. Jag har gjort mitt val och kommer aldrig sluta kämpa mot fascismen. Vad väljer du?