Vår största utmaning ligger framför oss

"När bolagen satsar miljarder på den gröna omställningen måste övriga samhället göra likaså", skriver Thomas Lundberg, IF Metall, som vill se statliga finansieringsgarantier.

Stålproduktion och samhälle i förändring – då gäller det att samverkan finns, skriver IF Metalls Thomas Lundberg.

Stålproduktion och samhälle i förändring – då gäller det att samverkan finns, skriver IF Metalls Thomas Lundberg.

Foto: Markus Schreiber

Debatt2023-04-25 09:34
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det händer mycket i världen just nu. Krig i Ukraina, oroligheter i Kinesiska havet och naturkatastrofer som avlöser varandra. Ändå ligger våra största utmaningar framför oss.

Klimatfrågan är vår generations största fråga utan konkurrens. Kriget i Ukraina och aktiviteter i Kinesiska havet förbättrar inte på något sätt våra barns och kommande generationers klimat på vår planet. Vi måste klara den gröna omställningen i dag, inte om 5, 10 eller 50 år då är det för sent.

I vårt Norrbotten planeras en industriomställning som saknar motstycke, det finns många utmaningar i samband med etableringsplanerna som tillgång på energi, infrastruktur för materialtransporter och inte minst kompetensförsörjningen av personal som ska arbeta i dessa nya industrier.

Det finns många som tvivlar på om alla satsningar kommer att genomföras på grund av alla hinder, men från IF Metall tvivlar vi inte. Vi lovordar våra företagsledare i de svenska storföretagen för att man satsar på den gröna omställningen där nu norra Sverige kan ta täten på racet om klimatfrågan för framtida generationers skull.

När bolagen satsar miljarder på den gröna omställningen måste övriga samhället göra likaså, vi måste säkerställa hela infrastrukturen, bostäder, skolor, omsorg, kultur med en befolkningsökning som är 5 gånger så hög som vi i Norrbotten genomfört de sista 70 åren. Det ska vi genomföra under de kommande 20 åren. 

Detta kan vi bara åstadkomma om vi har framsynta lokala, regionala och nationella politiker som kan skapa förutsättningarna för att kunna genomföra våra största utmaningar. Vi måste få statliga finansieringsgarantier på att bygga upp infrastrukturen i Norrbotten för en befolkning på dryga 50 000 fler innan vi får några skatteintäkter i länet.

Vi måste alla samarbeta, politiker, företag, organisationer för att genomföra detta och från IF Metall kommer vi medverka på alla sätt vi kan.