Välfärdens utmaningar och hur vi i Kalix tar oss an dem

Katarina Burman (V) skriver om samtidens utmaningar och nämner äldreomsorgen som den kanske största frågan.

Katarina Burman (V) skriver ett debattinlägg om välfärdens utmaningar och hur de hanteras i Kalix kommun.

Katarina Burman (V) skriver ett debattinlägg om välfärdens utmaningar och hur de hanteras i Kalix kommun.

Foto: Lotta Nilsson

Debatt2021-11-30 06:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi tar inte hand om våra sjuka, äldre och sköraste på ett värdigt sätt. Vi har skapat ett samhälle som gör människor fattiga, då de nekas sjukersättning. Vi har Nordens sämsta pensioner. Vi har en mer segregerad och privatiserad skola än nånsin. Vi har kraftigt skenande drivmedels- och elpriser som raserar ekonomin för många. Glesbygden utarmas då människor inte har råd att åka till arbetet eller hålla sina hus varma.

Segregationen och utanförskapet ökar i storstäderna. Politiskt har vi tappat kontrollen över samhällsutvecklingen.

Hur har det blivit så här? Ja, viljan att skapa ett mittenalternativ i politiken har raserat välfärden!

Den kanske allra största välfärdsutmaningen är äldreomsorgen.

Vi har en äldreomsorg i Sverige med stora brister, som blivit mycket tydliga för oss alla, inte minst under Coronakrisen. Våra äldre och sköraste har vi inte förutsättning att ta hand om på ett värdigt sätt.

Missnöjet med arbetstiderna och antalet hjälptagare per arbetspass har ökat, särskilt i hemtjänsten. Handlingsutrymmet och möjligheten att påverka det dagliga arbetet har minskat.

I äldreboenden har arbetsbördan ökat påtagligt, många nya pålagda arbetsuppgifter, samt administrativa uppgifter har tillkommit. De som sliter på golvet gör sitt allra bästa men de ökade kraven gör att det inte finns möjlighet att orka med, trots att de flesta trivs i yrket. Personalbristen och kompetensförsörjningen inom vården och omsorgen är utan tvekan framtidens stora välfärdsutmaning.

Kärnfrågan är, hur ska mindre kommuner, med stor andel äldre, kunna klara dessa utmaningar? Att dessa brister finns, det är vi väl medvetna om här i Kalix och det kommer vi gå till botten med, den saken råder det inga tvivel om.

Men den stora frågan är ännu obesvarad, vad gör regeringen? Vilka framtidsvisioner har regeringen?

Jag ser med oro på framtidens äldreomsorg. Utan en stabil regering som verkligen ser problemen, både när det gäller löner, arbetsmiljö och kompetensförsörjning blir det svårt!

Vi behöver en ny regering som kräver fyra partiers stöd. En vänsterregering med kraftfull politik som utjämnar klyftorna och visar vägen för ett nytt Sverige där vi bygger för trygghet och att hålla samman.

Vi måste börja om från början med detta! Det är det vi gör i Kalix!

I Kalix kommun ser vi behovet av att trygga äldreomsorgen för framtiden.

Socialnämnden har tagit ett inriktningsbeslut för att bygga ett nytt särskilt boende, inklusive ett nytt korttidsboende med totalt 50 platser, detta skall stå klart 2025.

Det kommer att bli ett fint boende med bra arbetsmiljö och all ny teknik. Det blir ett tryggt boende med hög kvalité i omsorgen för våra allra äldsta och sköraste. För en trygg äldreomsorg i framtiden!

I Kalix arbetar vi kontinuerligt med att jämställa löner mellan män och kvinnor och genomför nu en höjning på 400 kr, utöver avtal, för undersköterskor –  en viktig satsning för att stärka kompetensförsörjningen.

Socialnämnden i Kalix har beställt en oberoende utredning av hela vården, omsorgen samt arbetsmiljön i Kalix. I resultatet, som nyligen presenterades, så ser vi att mycket är bra men stora strukturella brister synliggörs i ett flertal delar.

Ett stort förändringsarbete behöver göras. Detta arbete kommer socialnämnden i Kalix att ta på största allvar och driva på.

Jag vill vara en del i detta arbete där vi kan se tillbaka och med stolthet säga, vi gjorde det bättre! Vi gjorde det bättre för våra äldre och sköraste!