Vabb och vobb driver på kvinnors stress i arbetslivet

Det är arbetsgivaren som ska hitta lösningar så att föräldrar kan kombinera arbete med familjeliv – även när barnen är sjuka, skriver Unionen i Norrbotten.

Robert Strömbäck, ordförande Unionen Norrbotten och Victoria Kirchhoff, första vice ordförande Unionen

Robert Strömbäck, ordförande Unionen Norrbotten och Victoria Kirchhoff, första vice ordförande Unionen

Foto: Veronica

Debatt2025-03-02 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trots decennier av jämställdhetsåtgärder är det fortfarande kvinnor som tar störst ansvar när barnen är sjuka. I Norrbotten togs i fjol 63,4 procent av vabbdagarna ut av kvinnor och det ser likartat ut över hela landet. 

En ny undersökning från fackförbundet Unionen visar att vobb – alltså att vårda sjuka barn och samtidigt jobba – har blivit en norm för många tjänstemän. En av tre föräldrar vobbar alltid i stället för att ta ut tillfällig föräldrapenning för vård av barn (vabba).

Att arbeta hemifrån fick en stor skjuts under pandemin. På många sätt är möjligheten att vobba en fördel i livspusslet för dem som har yrken som kan skötas på distans. Men vår nya undersökning, där Novus under december och januari intervjuat 1000 privatanställda tjänstemän med barn i åldern 0–11 år, visar att vobbandet också leder till stress och splittring: 

Sex av tio tjänstemän saknar möjlighet att lämna över sina arbetsuppgifter vid vabb. Så få som tre procent har någon som helt och hållet kan ta över arbetsuppgifter. 

54 procent av kvinnorna i undersökningen känner sig alltid eller ofta splittrade mellan jobbet och sjuka barn. Endast fem procent av kvinnorna känner aldrig så. Av männen är det 30 procent som alltid eller ofta känner sig splittrade och 10 procent som aldrig känner så.

Vabb och vobb ska inte avfärdas som enkla vardagsfrågor upp till varje familj att lösa. Unionens undersökning visar tydligt att det också handlar om att främja psykisk hälsa och minska stressen i arbetslivet, inte minst under småbarnsåren.

Våra arbetsmiljöer måste vara flexibla och familjevänliga, där vabb ses som en naturlig del av arbetslivet och medarbetare inte förväntas vara ständigt tillgängliga. 

För att skapa en jämställd vabb-fördelning som inte bidrar till psykisk ohälsa, vill Unionen bland annat att: 
• Vabb-taket höjs så att fler väljer vabb i stället för vobb, och fler pappor prioriterar att ta hand om det sjuka barnet. 
• Arbetsgivare underlättar genom flexibla lösningar och uppmuntran till delat ansvar. 
• Arbetsgivare tar fram tydliga rutiner för att möjliggöra överlämning av arbetsuppgifter. 

Februari och mars är högsäsong för vanliga virus. Många småbarnsföräldrar sliter hårt för att få ihop vardagen med jobb och krassliga barn. Men att vobba i stället för att vabba måste alltid vara frivilligt. Det är arbetsgivaren som ska hitta lösningar så att föräldrar kan kombinera arbete med familjeliv – även när barnen är sjuka.