Utjämna skillnaderna i folkhälsa i samhället

Politikens roll är att kraftfullt driva på folkhälsoarbetet på alla nivåer och utjämna de systematiska skillnaderna i hälsa, skriver Katarina Burman, Vänsterpartiet Norrbotten.

Motionärer. Katarina Burman (V) skriver ett debattinlägg om jämlik folkhälsa och hur vanlig motion är svår att marknadsföra då det inte finns marknadskrafter som vinner på det. (Arkivbild)

Motionärer. Katarina Burman (V) skriver ett debattinlägg om jämlik folkhälsa och hur vanlig motion är svår att marknadsföra då det inte finns marknadskrafter som vinner på det. (Arkivbild)

Foto: Foto: Ulf Johansson.

Debatt2023-08-14 06:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, mentalt och socialt välbefinnande. Det är WHO:s definition från 1948, och alla människors rättighet som man säger. 

God folkhälsa är tillväxt och utveckling det vet vi alla –  men varför går det då så långsamt framåt? 

En god och jämlik hälsa är målet för den nationella folkhälsopolitiken. Målet är att skapa jämlika samhälleliga förutsättningar för hela befolkningen.

Folkhälsomyndigheten konstaterar i sin årliga rapport 2023 att de påverkbara klyftorna inte kommer att kunna slutas inom de närmaste 25 åren. Det går med andra ord väldigt långsamt. 

Ojämlik hälsa kan beskrivas som systematiska skillnader i hälsa mellan olika grupper, exempelvis utifrån utbildning, inkomst, uppväxt och barndom, boendemiljö. Medellivslängden är även ett mått på ojämlik hälsa. 

79,8 år lever män i Norrbotten och kvinnor lever 83,2 år. Vi ligger i botten i landet här. Norrbotten har mycket högre dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar. Vi ligger sämst till i landet när det gäller insjuknande och dödsfall i vaskulära sjukdomar. 

Den psykiska ohälsan ökar lavinartat i alla befolkningsgrupper. Nästan en miljon svenskar äter antidepressiv medicin. Vi lever i en tid som är psykiatriserad och vi ska ha diagnoser för alla psykiska besvär och så skall allt helst behandlas med medicin. Det är lockande att det skall finnas en tablett som är lösningen på allt. 

Livsstilen spelar mycket större roll än vi tror och då spelar fysisk aktivitet större roll än vi tror. Vi bagatelliserar effekterna av att röra på sig för det saknas marknadskrafter för att marknadsföra sig. 

Det finns ingen anledning att röra på sig i vårt moderna samhälle. Frågor kring motion är dessutom laddade och kan vara svåra att lyfta upp då människor kan känna sig attackerade och utsatta. Att träna vänder sig många helt emot, stänger av. 

Men det handlar inte om att bli superatlet eller maratonlöpare. Det handlar om att må bra. Allt räknas, vartenda steg. Mikropromenader är bättre än ingenting. Vi mår bättre och blir starkare, även av lite motion. 

Vi vet att läkemedelsindustrin har enorma resurser för att bedriva forskning som är till fördel för dem. Att så få känner till att vid medelsvår depression så har fysisk aktivitet samma effekt som antidepressiv medicin, beror på pengar. De rönen har inte marknadsförts lika hårt. 

Effekterna av konditionsträning är att hjärnan får mera blod och då drar en massa mekanismer igång, som inte är aktiva annars. Minne, koncentration och kreativitet fungerar bättre. Nya hjärnceller bildas och kopplingsmönstret i hjärnan stärks. Stresshormonet kortisol minskar. Vi får mera ork och mera motivation att klara vårt liv med alla de utmaningar som vi människor utsätts för. 

Vi måste alla tillsammans göra allt vi kan för att utjämna hälsoklyftorna och skapa strukturella och individuella möjligheter för alla människor att må så bra som det är möjligt. 

Politikens roll är att kraftfullt driva på folkhälsoarbetet på alla nivåer och utjämna de systematiska skillnaderna i hälsa. Här handlar det om att ge människor möjlighet att motionera och träna på arbetstid och fritid, titta över arbetstidsmodell, sänka skatt på frukt och grönt och mat som är bra för oss. 

Utjämna de ekonomiska klyftorna och stärka trygghetssystemen. Ge barn och unga samt äldre mera och flera möjligheter till rörelse och träning. Vi behöver mera kunskap om hur vi fungerar som människor. 

Det viktigaste i livet är en god hälsa, det ger livskraft och livsglädje.