Norrbottens tandvård befinner sig idag i ett extremt utmanande läge. Därför behöver vi alla förstå detta och tillsammans ta krafttag för att säkerställa att alla norrbottningar får tillgång till tandvård.
Folktandvården ansvarar för barn och ungas munhälsa, akut tandvård och specialisttandvård medan privata utförare som i huvudsak fokuserar på vuxnas behov. Tillsammans med den fria prissättningen skapar det ojämlika förutsättningar för tandvården och gör det svårt för Folktandvården att klara sitt omfattande uppdrag. I dag rapporterar 17 av landets 21 regioner att de har brist på tandläkare. De enda regionerna där det inte finns en brist är i storstadsregionerna. Det visar tydligt att systemet med fri etablering inte löser problemet och behöver uppdateras.
Region Norrbotten har genomfört en rad åtgärder för att försöka komma tillrätta med svårigheterna. Vi har bland annat, höjt lönerna, infört rekryteringspremier och utvecklat arbetssätten för att frigöra mer tid för att fler ska få en tid hos tandvården. Regionen har tagit ansvar för nyutbildade som behöver introduktion och handledning under det första året. Vi har erbjudit både sommarpraktik och stipendier för studenter som studerar till yrken inom tandvården och medverkat till att starta upp tandsköterskeutbildningen igen.
Men det räcker inte. Lagstiftning måste till för att skapa jämlika förutsättningar så att folktandvården kan klara sitt uppdrag. Det behöver ske genom likvärdigt ansvar för prioriterade grupper, reglering av prisnivåer och att staten dessutom tar ansvar för att fler utbildas till yrken inom tandvård.
Men Regeringen är tondöv för norra Sveriges förutsättningar. I ett redan utmanande läge väljer Regeringen att planera för att sänka åldern för avgiftsfri tandvård från 23 år till 19 år vid årsskiftet, utan att kompensera regionerna för de unga som sedan tidigare står i kö för tandreglering.
För oss är det viktigt att de unga inte lämnas i sticket. Därför vill vi införa övergångsregler så att de som står i kö för tandreglering får hjälp utan kostnad, trots att regeringen inte tar ansvar för beslutets konsekvenser. Det kommer att innebära en ökad kostnad för regionen med 5-6 miljoner årligen under de kommande 6-7 åren innan de unga som uppfyller kriterierna har fått sin tandreglering genomförd.
I ett försök att möta de utmaningar folktandvården är mitt uppe i ser vi det också som nödvändigt att höja patientavgifterna för vuxna.
Folktandvården i Norrbotten ligger under rikets genomsnittsnivåer. Med en höjning på 6 procent åstadkommer vi en förstärkning av det ekonomiska utrymmet för satsningar på kompetensförsörjningen inom folktandvården. Det kommer fortsättningsvis ändå vara betydligt billigare avgift än hos de privata utförarna men ger folktandvården en något större utrymme i arbetet med att satsa på våra egna medarbetare och kunna både rekrytera och behålla alla de yrkeskategorier som jobbar inom folktandvården.
Läget är utmanande och vi gör vårt yttersta för att skapa en tillgänglig tandvård.
Nu behöver fler steppa upp och bidra till att skapa förutsättningar för en tandvård som finns där när norrbottningarna behöver den.