Tandvårdskrisen: "Utmaningarna är stora"

Kompetensförsörjningen är en av de största utmaningarna för Norrbotten, även inom tandvården. Och trots att Folktandvården tappat hälften av alla allmäntandläkare de senaste 20 åren, klarar man av sitt viktigaste uppdrag: att trygga tandvården för barn, intygspatienter och äldre.

Bristen på legitmerade tandläkare gör det svårare att bedriva välfungerande tandvård på mindre kliniker i Norrbotten.

Bristen på legitmerade tandläkare gör det svårare att bedriva välfungerande tandvård på mindre kliniker i Norrbotten.

Foto: Martina Holmberg/TT

Debatt2020-11-06 13:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på debattinlägget  "Folktandvård i kris" i NSD 4 november:

Folktandvården står för 98 procent av barntandvården och sexåringarna i Norrbotten är bland de i landet som har minst karies och lagningar i sina mjölktänder.
Bristen på allmäntandläkare och vårt stora län innebär utmaningar som Folktandvården hanterar med effektiv produktionsplanering, teamtandvård och lokala kompetenscentra. Det är också en förutsättning för att fortsätta bedriva ett aktivt rekryteringsarbete, både nationellt och internationellt.


Bristen på legitimerad personal i kombination med den norrbottniska geografin, demografin och urbaniseringen, gör det allt svårare att bedriva välfungerande tandvårdsverksamhet på de mindre klinikerna i Norrbotten. 
Tillgängliga tandläkarresurser fördelas inom varje verksamhet för att möjliggöra vård på lika villkor. Akuta patienter har högsta prioritet och de med stora akuta besvär erbjuds vård direkt. 
Det löser Folktandvården dels genom att omfördela resurser och stötta enheter som länge haft problem att rekrytera tandläkare, dels genom en effektiv teamtandvård där traditionella tandläkaruppgifter utförs av tandsköterskor och tandhygienister med lika hög kvalitet. 
Region Norrbotten har under många års tid arbetat med att locka tandvårdsstuderande, bland annat med stipendier till studerande med norrbottensanknytning. Under 2020 har 18 tandläkarstipendiater, vilket är fler än på många år. Tack vare tandsköterskeutbildningen som bedrivs via Luleå kommun har vi kunnat säkra tandsköterskebemanningen, trots stora pensionsavgångar.


Inom vuxentandvården råder fri prissättning och etableringsrätt. Det behövs inga insatser för att främja privat tandvård i glesbygden – lagstiftningen finns redan. Vi välkomnar alla som har kompetens, legitimation och know-how att starta tandvårdskliniker.
Folktandvården i Region Norrbotten har länge erbjudit lönetillägg till tandläkare på glesbygdsorter. Men, det har visat sig att några extra tusenlappar i månaden inte är avgörande för om man väljer att bosätta sig i en mindre kommun. 
Vad vill kommunalråden som undertecknat insändaren göra så att deras kommuner blir attraktiva för unga högutbildade välfärdsarbetare? Vilket ansvar tar de för att locka fler tandläkare till Norrbotten? Vad kan vi göra bättre tillsammans?