Ta tillvara kompetensen

Brist på arbetskraft är en utmaning på den svenska arbetsmarknaden. Samtidigt kommer många nyanlända hit med kunskap som vi behöver.

Inte bara bra på fotboll. Nyanlända kan också bli ett välkommet tillskott på arbetsmarknaden.

Inte bara bra på fotboll. Nyanlända kan också bli ett välkommet tillskott på arbetsmarknaden.

Foto: Maria Unga

Debatt2016-11-04 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

TCO:s nya beräkningar visar att mer än var fjärde nyanländ har utbildning eller erfarenhet inom ett yrke där det råder brist i Sverige. Med rätt insatser kan de bidra till ökad tillväxt och ökad sysselsättning i Norrbottens län.

Brist på arbetskraft i vissa yrken är ett växande problem runt om i landet. I Norrbottens län är bristen på vård och omsorg, sjuk- och hälsovård samt utbildning stor.

Konjunkturinstitutet konstaterar i sin senaste rapport att bristen på utbildad och erfaren personal är ett hot mot sysselsättningen och den ekonomiska tillväxten.

Även Arbetsförmedlingen gör bedömningen att brist på arbetskraft kommer att bidra till att hålla tillbaka sysselsättningsökningen.

I praktiken innebär arbetskraftsbristen, till exempel, att företag inte kan ta nästa steg då det är svårt att rekrytera civilingenjörer, att operationer ställs in då det saknas specialistsjuksköterskor, att kommunen ligger efter med handläggning av placeringar på äldreboenden då det saknas biståndsbedömare och att det på många håll i landet är svårt att hitta behöriga lärare och pedagoger.

Parallellt med frågan om brist på arbetskraft förs också en diskussion om hur nyanlända snabbast kan komma i arbete.

TCO:s beräkningar visar att minst en fjärdedel av nyanlända finns i yrken där det råder brist på arbetskraft i Sverige.

Beräkningarna utgår från Arbetsförmedlingens prognos över efterfrågan på arbetskraft på fem års sikt samkört med statistik över nyanlända som är inskrivna i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag.

Det handlar om 1  100 sjuksköterskor, 5  000 lärare och 1  000 civilingenjörer, men också 2  100 fordonsmekaniker, 1  000 buss- och spårvagnsförare samt 980 svetsare.

Alla dessa människor kan inte omedelbart få jobb inom sitt tidigare yrke, men med rätt insatser kommer många att relativt snabbt kunna anpassa sin kompetens till den svenska arbetsmarknaden.

Fokus i arbetsmarknadsinsatserna bör redan från början ligga på att de ska få ett arbete där deras utbildning och erfarenhet tas tillvara.

TCO presenterar därför fyra förslag för att bättre ta tillvara nyanländas kompetens:

1.  Att arbetsmarknadsinsatser för nyanlända redan från början inriktas på arbete i linje med den nyanländes utbildning och erfarenhet

2.  Att fler snabbspår för nyanlända inrättas och existerande snabbspår prioriteras i Arbetsförmedlingens arbete

3.  Att fler kompletteringsutbildningar för nyanlända ska erbjudas inom högskolan och yrkeshögskolan

4.  Att regeringen vidtar åtgärder för att minimera de negativa konsekvenser som uppstår på arbetsmarknaden till följd av den tillfälliga lagen om uppehållstillstånd, bland annat när det gäller matchning och begränsande möjligheter att få permanent uppehållstillstånd.

Det vore olyckligt om debatten kring nyanländas etablering på den svenska arbetsmarknaden bara kretsar kring enkla jobb.

Det är otroligt viktigt att ta tillvara nyanländas kompetens, och ge förutsättningar att ta tillvara kompetensen även utanför storstäder.

Både individen och samhället såväl som företag och arbetsplatser tjänar på det i sin jakt på arbetskraft.