Det är inte okej att skada företag med schyssta villkor och kollektivavtal för att komma åt utländska miljardärer. De svenska konfliktreglerna är nästintill oreglerade och måste ses över, skriver företrädare för Almega i ett svar till Maria Andersson Nordström på Handelsanställdas förbund.
Att den svenska modellen med kollektivavtal har bidragit till stabilitet, konkurrenskraft, trygghet och reallöneutveckling har Handelsanställdas förbunds förste ombudsman Maria Andersson Nordström helt rätt i. Vi håller även med henne i att sympatiåtgärder är ett av fackförbundens mest kraftfulla verktyg.
Syftet med alla konfliktåtgärder är att skada. Företag kan förlora affärer, svensk konkurrenskraft hotas och jobb riskerar att försvinna. I slutänden kan de negativa konsekvenserna för enskilda individer bli påtagliga. Detta manar till eftertänksamhet och proportionalitet. Men tyvärr, tvärtemot vad Andersson Nordström påstår, används sympatiåtgärderna alltmer lättvindigt.
Under fjolårets avtalsrörelse hotade LO vid flera tillfällen med omfattande sympativarsel. Anledningen var konflikter på två relativt små avtalsområden: hemstädare och golfbanepersonal. Att då hota med att stänga ned stora delar av Sverige saknar helt proportioner. Dessutom, när sympatistrejkerna riktas mot företag med schyssta villkor, kollektivavtal och för vilka fredsplikt råder, ökar knappast den svenska modellens attraktionskraft.
Andersson Nordström nämner också att Sverige har jämförelsevis få konfliktdagar. Förklarningen är rätt uppenbar: När en part hotar att stänga ned Sverige, tvingas den andra parten att vika ned sig – utan konflikt. Men någon balans i nuvarande konfliktregler finns det överhuvudtaget inte. Under 2000-talet har arbetsgivarsidan varslat först vid ett (1) enda tillfälle, och då hade facket redan beslutat sig för att varsla om strejk, men avvaktade för att maximera skadan.
LO:s hot om oproportionerliga sympatiåtgärder i den senaste avtalsrörelsen och bombmattan av sympativarsel mot oskyldiga företag i Teslakonflikten visar att något måste hända. Regeringen bör tillsätta en utredning som ser över de svenska konfliktreglerna, inte minst ur ett internationellt perspektiv.
Och till de fackförbund som har problem med Elon Musk: Ta matchen med Elon Musk. Ge er inte på företag med schyssta villkor, kollektivavtal och som står upp för och värnar den svenska modellen.